Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sahte Kripto Para Madencisi Dolandırıcılık Suçlamalarını Kabul Etti: Token Bile Çıkarmıştı!

Kripto para madenciliği yaptığı iddia edilen IcomTech’in eski yöneticisi Marco Ruiz Ochoa, ponzi şeması suçlamalarını kabul etti.

Eski IcomTech yöneticisi Marco Ruiz Ochoa, 27 Eylül Çarşamba günü bir ABD mahkemesinde çıktığı duruşmada savcılar tarafından yöneltilen “ponzi şeması” suçlamalarını kabul etti. Kurucu ve eski CEO Ochoa, en fazla 20 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

Şirket 2017 yılının sonlarında faaliyetlerine başlamış ve kripto para madenciliği yaptığını öne sürerek yatırımcılara dudak uçuklatan kar fırsatları sunmuştu. Çok uzun sürmeyen bir saadet zinciri serüveninin ardından 2018 yılının sonlarına gelindiğinde yatırımcıların para çekme taleplerini karşılamakta zorluk çekmeye başladı. IcomTech, 2019 yılında tamamen çöktü.

Mahkeme dosyasında, IcomTech’in yatırımcılarından yüz binlerce dolar “hortumladığı” belirtilirken net miktara dair bir detay paylaşılmadı.

Savcılar, IcomTech’in hiçbir zaman kripto para madenciliğine veya kripto para ticaretine gösterildiği şekliyle dahil olmadığını ve süreç içerisinde yatırımcılardan aldıkları parayı gösteriş ve kendi çıkarları için harcadıklarını öne sürmüştü.

IcomTech yönetim kadrosunun, yeni yatırımcılardan aldıkları paraları eski yatırımcılara vererek çalışıyormuş gibi görünen bir hayali sistem yarattıklarını belirtirken bu faaliyetlerin açıkça ponzi şeması kavramına uyduğu vurgulandı.

Bununla birlikte IcomTech yöneticililerinin sırf işlerinin başarılı gittiğine dair sahte bir imaj yaratmak için müşterilerle düzenlenen etkinliklere lüks kıyafetler ve lüks araçlarla gittiğini belirtti.

Sahte madencilik şirketinin ayrıca “Icom” adında bir token bile çıkarmıştı. Şirket, söz konusu Icom tokenların zaman içerisinde büyük şirketler tarafından ödeme aracı olarak kabul göreceğini ve değerinin hızla artacağına yönelik söylemlerde bulunmuştu. Fakat bu tokenlar hiçbir zaman iddia edildiği gibi yükselişler yaşamadı ve içi boş değersiz varlıklar olarak yatırımcılara daha fazla zarar vermekten öteye gitmediler.

New York Güney Bölgesi ABD Savcısı Damian Williams yaptığı açıklamasında, dolandırıcılık faaliyetleri için kripto paraları kullanan herkese gözdağı verdi:

Bugünkü suç duyurusu, dolandırıcılık yapmak için kripto para biriminden yararlanmak isteyen herkesin peşinde olduğumuza dair net bir mesaj gönderiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!