Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gary Gensler’ın Görevden Alınması İçin Yasa Tasarısı Sunuldu!

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun yönetim şeklini ve mevcut başkan Gary Gensler’i değiştirmek için yasa tasarısı sundu.

ABD’li Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Warren Davidson ve Tom Emmer, geçtiğimiz aylarda hazırlayacaklarını söyledikleri SEC Başkanı Gary Gensler’i görevden alacak bir yasa teklifini Temsilciler Meclisi’ne sundu. İkili tarafından 12 Haziran tarihinde sunulan “SEC İstikrar Yasası” kapsamında, SEC başkanının koltuğundan indirilmesi ve aynı zamanda SEC’nin monarşik işleyiş yapısının değiştirilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu tasarının Senato’dan geçmesi için hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç duyulacak. Eğer tasarı kabul görürse SEC Başkanı Gary Gensler görevden alınacak ve yetkisi yeni SEC başkanı ile komisyon üyeleri arasında yeniden dağıtılacak. Ek olarak herhangi bir partinin komisyonda çoğunluğa sahip olmasına izin verilmeyecek ve bir icra direktörü pozisyonu oluşturulacak.

Konu hakkında açıklama yapan Davidson, seçilecek yeni başkanın “zorba” birisi olmamasına özen gösterileceğini vurguladı:

ABD sermaye piyasaları, mevcut başkan da dahil olmak üzere yerine gelecek olası zorba bir başkandan da korunmalıdır. Bu nedenle, süregelen yetki istismarını düzeltmek ve gelecek yıllarda piyasanın yararına olacak bir koruma sağlamak üzere bir yasa tasarısı sunuyorum. Gerçek bir reformun ve Gary Gensler’i SEC Başkanı olarak kovmanın zamanı geldi.

Tasarının ortak yazarlarından olan ve mevcut SEC başkanına karşı söylemleriyle gündeme gelen Tom Emmer ise SEC’nin yatırımcıları korumakla yükümlü olduğunu belirterek kaprisli bir başkanın değişmesi gerektiğini ifade etti:

Amerikalı yatırımcılar ve endüstri, siyasi oyunları değil, açık ve tutarlı gözetimi hak ediyor. SEC İstikrar Yasası, SEC’nin önceliklerinin pervasız başkanının kaprisleri değil, korumakla yükümlü olduğu yatırımcılar olmasını sağlamak için sağduyulu değişiklikler yapacaktır.

Milletvekilleri açıklamalarında kripto paralardan bahsetmemiş olsalar da hem Davidson hem de Emmer’ın kripto para yanlısı oldukları ve Gensler’in SEC’deki liderliğini eleştirdikleri biliniyor.

Davidson yaklaşık 2 ay önce Twitter’dan yaptığı paylaşımda, SEC Başkanı Gary Gensler’in görevinden almayı ve SEC başkanlığı pozisyonunu yürütme kuruluna rapor veren bir direktörlük haline getirmeyi amaçlayan bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığını belirtmişti. Sunulan yeni tasarısının bahsettiği çalışma olduğu düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!