Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gensler’ın Meclisteki Zor Anları: Bitcoin Sorusunu Yanıtladı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kongre önünde kripto paralar hakkında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

SEC Başkanı Gary Gensler  27 Eylül TSİ 17.00’de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde ifade verdi. Gensler, kripto para düzenlemeleri konusunda ısrarcı tavrını sürdürürken bazı milletvekillerinden sert tepkiler aldı.

Çoğu kripto para biriminin ve kripto firmasının federal menkul kıymetler yasalarına tabi olduğunu tekrardan dile getiren başkan, sektörün genel olarak uyumlu olmadığını ve çatışmalarla dolu olduğunu belirtti. Bununla birlikte hangi kripto paraların menkul kıymet olduğu ve düzenlemelerin ne şekilde ilerleyeceği konusunda yine herhangi bir netlik kazandırmadı.

Kısa süre önce Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleri tarafından spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvuruları konusunda köşeye sıkıştırılan Gensler, bu oturumda da benzer sorulara kaçamak cevaplar vererek konunun halen daha değerlendirme aşamasında olduğunu öne sürdü.

“Bitcoin menkul kıymet değil!”

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry açık ve direkt olarak Gensler’e, “Bitcoin menkul kıymet mi değil mi? Bu sorunun cevabını şimdi istiyorum” diye üsteleyince Gensler geçmişte yaptığı açıklamayla tutarlı bir söylemde bulundu. Daha önce de Bitcoin dışındaki tüm kripto paraların menkul kıymet olduğunu belirten başkan, bu fikirlerini yineledi.

Gensler, bir varlığın hangi menkul kıymet olup olmadığını anlamak için kullanılan Howey testine göre bu düşünceye sahip olduğunu belirtti.

Gary Gensler’e açık tehdit

McHenry, kısa süre önce bir grup milletvekili tarafından Gensler’e gönderilen mektupla örtüşen bir ifadeyle SEC’yi kongre’nin çağrılarına uymaya davet etti. Kongrenin, en az SEC kadar devletin bir organı olduğunu vurgulayan Patrick McHenry, Gensler’in bu çağrılara kayıtsız kalmaya devam etmesi durumunda mahkeme celbine başvuracağını dile getirerek sert bir tehdit savurdu:

Ya SEC’in kongre’yi hükümetin eşit bir kolu olarak tanıdığı ve gözetim görevlerimize yanıt verdiği bir yol bulacağız ya da tek seçeneğim bir mahkeme celbi çıkarmak olacak.

Gensler, bu ifadelere karşı kongreye büyük bir saygı duyduklarını ve araştırma sürecinin devam ettiğini belirtmekle yetindi.

McHenry’nin sert tutumuna bir destek de milletvekili Tom Emmer‘den geldi. Emmer, Gensler’i tarafsız bir düzenleyici yaklaşıma sahip olmamakla suçlarken kripto para düzenleme yaklaşımının bir taciz politikasına dayandığını savundu.

Gensler’in kendini güçlü göstermek için ABD’lilerin finansal fırsatlarını yok saydığını vurgulayan milletvekili, kongre üyelerinin desteğini aldı.

Pokemon kartı da mı menkul kıymet?

Oturumun en dikkat çeken anlarından biri de Demokrat milletvekili Ritchie Torres tarafından yöneltilen Pokemon kartı sorusu oldu. Torres, tokenize edilmiş bir Pokemon kartı satın aldığında bunun menkul kıymet kapsamına girip girmeyeceğini şu ifadelerle dile getirdi:

Blokzinciri aracılığıyla dijital bir borsada tokenize edilmiş bir Pokemon kartı satın alsam, bu bir menkul kıymet işlemi olur mu?

Bu soruya da kaçamak bir cevap vermeyi tercih eden başkan Gensler, her ne kadar bunun bir menkul kıymet işlemi olmayacağını telaffuz etse de daha fazla detay ve araştırma gerektiğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!