Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Kripto Para Piyasasını Vahşi Batı’ya Benzetti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı 12. yıllık Aspen Security Forum’da yaptığı konuşmada kripto para piyasasındaki yatırımcıları korumak için yeteri kadar önlem alınmadığını söyledi ve piyasayı “Vahşi Batı’ya” benzetti.

Gary Gensler, Bitcoin gibi kripto paraların finans dünyasını değiştirmek için “katalizör” işlevi görebileceğini fakat günümüzde kripto para piyasasının, dolandırıcılıklarla, sahtekarlıklarla dolu olduğunu” söyledi.

SEC Başkanı, “Yetki alanımızı, genişletebildiğimiz yere kadar genişleteceğiz.” diyerek Kongre’den kendilerine daha fazla otorite verme konusunda yardım istedi. Gensler ayrıca daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

  • Kripto para projelerinin genelde “küçük bir grup girişimci tarafından geliştirildiğini” ve insanların tokenlara genelde kazanç sağlama amacıyla yatırım yaptığını söyleyen Gensler, “Kripto para piyasasının şu anki hali düşünüldüğünde, çoğu tokenın aslında gerekli denetimlere tabi olmayan, kayıt dışı menkul kıymet olabileceğine inanıyorum.” dedi.

  • İşlem, lending ve DeFi platformlarından örnek veren SEC Başkanı, “Ortalama bir platformda (alınıp-satılabilen) 50’den fazla token oluyor. Bazılarında 100’den fazla var […] 50 ya da 100 tane token barındıran bir platformda hiç menkul kıymet olmaması, oldukça uzak bir ihtimal.” açıklamasında bulundu.

  • Gensler, yılın üçüncü çeyreğinde kripto para platformlarındaki toplam ticaret hacminin dörtte üçünün bir stablecoin paritesine dayandığını vurgulayarak, “Bazı stablecoinler menkul kıymet olabilir.” dedi. SEC Başkanı, stablecoinlerin yasa dışı amaçlarla kullanılma riskini gündeme getirdi.

  • SEC Başkanı, bir kripto paranın menkul kıymet olup olmadığının nasıl belirleneceği konusunda ABD’de sıkça atıfta bulunulan Howey Test adlı mahkeme kararının esas alınabileceğini söyledi. Bu karara göre bir yatırım sözleşmesi, ortak bir girişime para yatırılması ve yatırımcının bu yatırım nedeniyle ortak girişimin veya üçüncü kişilerin çalışmaları sonucunda bir menfaat elde edeceğini ümit ettiği sözleşme, işlem veya projedir.

  • Kripto para tabanlı yatırım araçları hakkında konuşan isim, bunların yatırımcılara sunduğu korumanın önemini vurgulayarak, “SEC ekibinin (bunlar için yapılmış) başvuruları nasıl değerlendireceğini sabırsızlıkla bekliyorum.” açıklamasında bulundu. CME’deki Bitcoin vadeli sözleşmelerini yansıtan borsa yatırım fonlarına atıfta bulunan Gensler, “Borsa yatırım fonlarıyla ilgili bazı başvurular olmasını bekliyorum.” dedi.
Görsel: SEC Başkanı Gary Gensler (Wikimedia Commons, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!