Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Bitcoin ETF Tekliflerini Tekrardan Gözden Geçiriyor

ABD Menkul Kıymetler Ve Borsalar komisyonu (SEC) sessiz sedasız bir şekilde daha önceden sunulmuş olan iki Bitcoin ETF teklifini gözden geçirmeye başladı.

23 Mart tarihli SEC belgelerinde kurumun, bir yasa değişikliğine giderek fon sağlayıcısı ProShares tarafından sunulmuş olan iki adet borsa yatırım fonunun NYSE Arca üzerinde işlem görmesini sağlamaları için gerekli resmi adımları atıp atmayacağına karar verileceği belirtilmekte.

ProShares Bitcoin ETF ve ProShares Short Bitcoin ETF‘nin her ikisi de Bitcoin vadeli işlemleri gerçekleştirerek yatırımcıların önde gelen kripto para birimlerine lehine veya alehine tanınmış olan bir yatırım aracılığıyla yatırım yapmalarına olanak vermekte. Yayımlanmış olan talimatnamede:

“Komisyon, önerilen kural değişikliklerinin uygulanıp uygulanmamasına karar vermek için kanunun 19 (b)(2)(B) bendi uyarınca takibatını başlatmaktadır. Bu tür işlemlerin işleme koyulması, önerilen kural değişikliği ile ortaya konan yasal ve politik konular göz önüne alındığında an itibariyle uygun görülmektedir.”

ProShares bu iki fonun teklifini henüz daha CBOE ve CME kendi Bitcoin vadeli işlemler ürünlerini çıkarmadan önce ilk olarak Eylül ayında sunmuştu. Bunun ardından ise NYSE Arca bu fonların işleme koyulması için Aralık ayında SEC’in onayını almak için çalışmalara başlamıştı.

Fakat geçtiğimiz ayın sonlarında SEC yaptığı bir açıklamada fon sağlayıcılarının Bitcoin ETF uygulamalarını çekmeleri gerektiğini duyurmuştu. Bunun ile yapılan sonraki açıklamalarında ise yatırımcıları daha iyi bir şekilde koruyacak önlemler alınana dek bu ürünlerin onaylanmasına tereddüt ile yaklaşıldığı belirtilmişti.

Geçtiğimiz ay CBOE‘nin başkanı Chris Concannon SEC’e gönderdiği bir mektupta kurumun Bitcoin ETF tekliflerini bir ürün sınıfı olarak ele almak yerine tek tek ele almaları talebinde bulunmuştu. Ayrıca CBOE’nin hali hazırda birkaç tur Bitcoin vadeli işlemlerinin hiçbir sorun çıkmaksızın  vadesini tamamladığını belirtti. Ek olarak Bitcoin piyasasının giderek olgunlaşmakta olduğunu belirterek çok yakında düzenlenmiş bir ETF sisteminin garantisini verebileceklerini belirtti.

SEC’in kurallarına göre teklif edilen yasanın kabul edilmesinden önce Federal Kayıt bürosu ile paylaşılmasına takiben 21 gün boyunca halkın eleştirilerine açık kalması gerekmekte. Devamında ise ek olarak 14 gün boyunca sunulmuş olan bu fikirlerin çürütülmesi için bir zaman verilmesi gerekmekte.

Yasa ile alakalı eleştiriler e-posta yoluyla veya SEC’in kendi sitesi üzerinden gönderilebilmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment