Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Coinbase’in Üstüne Gidiyor: Davanın Düşürülme Girişimlerine Ret İstedi!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Coinbase’in devam eden davayı düşürmek için attığı adımların reddedilmesi gerektiğini savundu.

SEC, devam eden Coinbase davası hakkında 3 Ekim Salı günü resmi bir açıklamada bulundu. Regülatörün haziran ayının başında Coinbase’e açtığı davayı düşürmek için 4 Ağustos günü mahkemeye başvuruda bulunan borsaya yanıtı net oldu. SEC, davanın düşürülmesine yönelik talebin reddedilmesi gerektiğini savundu.

Söz konusu davayı haziran ayının başında açan SEC, Coinbase’i kayıt dışı aracı kurum (broker) olarak faaliyet göstermekle suçlamıştı. Düzenleyici kurum dava yargıcına sunduğu açıklamasında, dava için en kritik belirleyici unsurun Howey Testi olacağını ve bu testten alınacak sonucun karar için referans olabileceğini vurguladı.

Coinbase’e, Ripple (XRP) davasından çıkan “Halka açık satılan XRP menkul kıymet kapsamında değildir” kararına güvenmemesi gerektiğini belirten düzenleyici kurum, benzer bir davada Terra (LUNA) için verilen aksi yönlü karara işaret etti.

SEC, on yıllardır bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını ayırt etmek için kullanılan Howey Testi’nin Coinbase davası için düğüm çözücü olacağını şu ifadelerle vurguladı:

Bu dava Coinbase için gerçekten bir sürpriz olamaz. Coinbase, ticaret platformunda alınıp satılan bir kripto varlığının Howey testini karşılaması halinde bir menkul kıymet olduğunu başından beri biliyordu.

Düzenleyici kurum bu açıklamaya ek olarak, Coinbase’in halka açılmasına yönelik verilen iznin kripto para borsası tarafından sunulan ürünlerin menkul kıymet olmadığına dair otomatik bir kararı temsil etmeyeceğini savundu.

Konu hakkında açıklamada bulunan Coinbase’in baş hukuk sorumlusu Paul Grewal, SEC’nin dönüp dolaşıp aynı şeyleri söylediğini fakat Coinbase’in sunduğu ürünlerin menkul kıymet kapsamına girmediğini vurguladı:

Platformumuzda listelediğimiz varlıklar menkul kıymet değildir ve SEC’nin yetki alanı dahilinde değildir. Geçtiğimiz süreçte verilen mahkeme kararları bunu açıkça ortaya koydu.

SEC’nin başvuru sonucuna göre bundan bir sonraki adımının Coinbase’i daha da sıkıştırmak yönünde olacağı düşünülüyor.

Coinbase’in dava sürecinde öne sunduğu argüman ise Howey Testi’nin kurumsal satışlar için geçerli olabileceği fakat kendilerinin bireysel kullanıcılara yönelik hizmet verdiği yönündeydi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!