Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Eski Başkanı XRP Davası Hakkında Konuştu

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) eski başkanı Joseph Grundfest, Ripple aleyhinde açılan XRP davası hakkında konuştu. Bu dava kararının eşinin benzerinin görülmediğini söyleyen Grundfest, masum insanların bu olay yüzünden milyarlarca dolar kaybedebileceğini dile getirdi.

SEC 1.3 milyar dolar değerinde kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı gerekçesiyle bu hafta Ripple aleyhinde dava açacağını açıkladı. Bu haber ortaya çıkmadan önce 0.50 dolar üstünden işlem gören XRP; 24 Aralık sabahı itibarıyla 0.30 dolar altına kadar indi. XRP’nin piyasa değeri ise 24 milyar dolardan 12 milyar dolara kadar geriledi.

SEC eski başkanı Joseph Grundfest; son günlerde yaşanan bu olayları değerlendirdi ve bunun ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.

XRP yatırımcılarının ne suçu var?

The Block tarafından aktarılan bilgiye göre Joseph Grundfest 17 Aralık tarihinde SEC Başkanı Jay Clayton’a kişisel bir mektup gönderdi. SEC eski başkanı yazdığı mektupta Ripple’a karşı alınacak bu pozisyonun yalnızca şirketi değil masum insanları da etkileyeceğini söyledi. XRP fiyatı son 7 gün içerisinde %50 düştü.

Grundfest, SEC’nin Ripple’a dava açacağının duyurması halinde bazı borsaların XRP’yi delist edeceğini söyledi. Şu ana dek üçten fazla kripto para borsası; birkaç farklı ticaret masası XRP işlemlerini durdurma kararı aldı. Grundfest; SEC’nin izlediği bu politikanın “XRP’ye para yatırmış masum insanlara zarar vereceğini” söyleyerek Clayton’ı uyardı.

Bu davanın eşi benzeri görülmemiş

Grundfest’in şikayetçi olduğu bir diğer konu bunun eşi benzeri görülmemiş bir dava olması. Bu eşsizlik davanın içeriğinden değil zamanlamasından kaynaklanıyor.

ABD’de Joe Biden’ın başkanlık seçimini kazanması ile birlikte SEC’nin yönetim kadrosunda da değişikliğe gidilecek. SEC Başkanı Jay Clayton; birkaç saat önce verdiği istifa mektubu ile görevinden ayrıldığını açıkladı. Clayton ile birlikte çalışmış bazı isimlerin de görevden ayrılması bekleniyor. Clayton’ın gitmeden önce aldığı son kararın Ripple’a dava açmak olduğu düşünülüyor.

Kendi döneminde göreve Ronald Reagan tarafından atanmış olan Grundfest, Ripple’a karşı dava açmanın “hiçbir aciliyetinin olmadığını” söyledi. Kendisinin ifadeleri şu şekilde oldu:

“Ben şu ana kadar Komisyon’un ortada bariz bir dolandırıcılık veya yanlış tanıtım olmadığı halde böyle bir karar alıp da masum insanların milyarlarca dolar kaybetmesine yol açtığını hiç görmedim.”

XRP ile Ethereum aynı kategoride incelenebilir

SEC eski başkanı, XRP’nin menkul kıymet olarak tanımlanmasını doğru bulmuyor. Onun görüşlerine göre XRP ve Ethereum’un kendi coini olan Ether aynı kategoride değerlendirilmeli. Bunun sebebi ise federal menkul kıymet yasalarına göre XRP ve Ether arasında keskin bir çizginin bulunmuyor olması.

Onun açıklamasına göre SEC’nin XRP’yi menkul kıymet sayıp Ether’a dokunmaması, Komisyon’un “adilliğini sorgulatıyor.” SEC’nin yönetici kadrosunun yakın gelecekte değişeceğini hatırlatan eski başkan; yeni yöneticilerin eskilerden “daha farklı görüşlere sahip olabileceğini” belirtti.

The Block ekibinden Frank Chaparro, Grundfest’in Ripple’a ücretsiz danışmanlık verdiğini doğruladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!