Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC, Forsage Kurucu Ve Destekçilerini “Saadet Zinciri İşletmek” Suçundan Yargılıyor

Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Forsage kurucularını dünya çapında saadet zinciri oluşturma gerekçesiyle suçladı.

Geçtiğimiz pazartesi günü SEC, Forsage kurucu ve fonlayıcıları dahil olmak üzere toplamda 11 kişiye karşı suçlamada bulundu. Illinois bölge mahkemesi tarafından yürütülen davaya göre, Forsage ekibi Amerika ve Rusya dahil olmak üzere global çaplı bir “saadet zinciri” şemasını işletmekle yargılanıyorlar. Söz konusu dolandırıcılığın boyutu ilk araştırmalara göre 300 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

Dolandırıcıların kullandığı sistem “tipik bir ponzi şeması” olarak tanımlanırken, temelinde yatan mantığın halihazırdaki kullanıcıların sisteme yeni kullanıcılar çekerek sermaye kazançları elde etmesine dayalı olduğu belirtildi. Bu saadet zinciri modeli, yeni gelen yatırımcılara az riskli yatırımlardan yüksek kazanç vaat ederken, karşılığı olmayan bir sermaye akışını şişirerek büyümeye devam ediyor. Bir noktada yeni yatırımcıların azalması ve sistemin kullanıcılara ödeme gerçekleştirememesi üzere zincir patlak veriyor.

Mahkemenin sunduğu belgelere göre SEC şu açıklamalarda bulundu:

Forsage platformu ilgili süre boyunca gerçek, elle tutulur herhangi bir mevduatı kullanıcılarına sunmadı. Sistemin tek gelir kaynağı, yatırımcılardan alınan fonlardı. Yatırımcıların Forsage’dan para kazanmalarının birincil yolu, başkalarını sisteme dahil etmekti.

SEC’in Kripto Varlıklar ve Siber Birimi başkan vekili Carolyn Welshhans, Forsage’in uyguladığı sistemi “büyük çaplı ve yatırımcılara agresif bir şekilde pazarlanan sahte bir piramit şeması” olarak nitelendirdi. Welshhans konuyla iligi yaptığı açıklamanın devamında, “Dolandırıcılar, planlarını akıllı sözleşmelere ve blokchainlere odaklayarak federal menkul kıymetler yasalarını atlatamazlar.” ifadelerine yer verdi.

Şirket kurucularından ve destekçilerinden oluşan 11 sanık, ABD yasaları gereğince “dolandırıcılık” suçundan yargılanıyorlar. Forsage platformunun sosyal medya hesapları hala açık ve mahkeme bir an önce bu hesaplarında kapatılması yönünde adımlar atılmasını talep ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!