Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Memuru ICOları ‘Düzenlenmemiş’ Menkul Kıymetler Olarak Görüyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) memurlarından Robert Jackson, 30 Nisan’da CNBC’ye verdiği röportajda ICOlara yatırım yapan kişilerin tüketici haklarından bahsetti.

Jackson kendisine kripto paralar ve ICOlar hakkında soru sorulduğunda henüz ‘menkul kıymet’ sınıfına sokamayacağı bir ICO ile karşılaşmadığını söyledi ki Jackson tarafından verilen bu cevap, SEC’in başkanı olan Jay Clayton’ın düşüncelerini epey andırıyor. Jackson aynı zamanda kripto para sektörünün, özellikle de ICO sektörünün “SEC’te gördükleri kadarıyla epey endişe verici gelişmelerle kaynadığını” belirtti. Jackson:

“Yatırımcılar yatırım projesi ile dolandırıcılık projesini ayırt etmede zorlanıyorlar”.

Jackson’a göre ICO piyasasının şu anki durumu, ‘yasal olarak düzenlenmemiş bir menkul kıymet piyasası nasıl olur?’ sorusunu gayet iyi bir şekilde yanıtlıyor:

“Menkul kıymet düzenlemeleri olmasaydı, SEC yaptığı şeyleri yapmıyor olsaydı piyasalarımız ne halde olurdu diye merak ederseniz cevabı ICO piyasasında bulursunuz”.

Jackson ICO piyasasının durumunun epey karışık olduğunu, bazen endişe verici boyutlara ulaşabildiğini söylüyor ancak belirtmek lazım ki kendisi bu piyasanın yasaklanması gerektiğini kesinlikle düşünmüyor. Jackson tamamen “bu piyasada zarar gören yatırımcıların korunması” için adımlar atılması gerektiği kanaatinde. Jackson aynı zamanda ilerleyen dönemlerde ICOlara “yapılan yatırımların menkul kıymet yasalarıyla uyum içinde olmaları” için de çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

Bu yılın Şubat ayında SEC ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) başkanlarının katılımıyla yapılmış olan açık oturumda Blockchain gibi dijital ana defter teknolojilerinin düzenleme bakımından çok müdahaleye ihtiyaç duymadıkları, ICOlara ise epey düzenleme yapılması gerektiği hususlarında anlaşılmıştı. Dijital paralar için ise bu ikisinin arasında bir yerde kalıyor diyebiliriz.

Daha da yakın bir gelişmeye bakacak olursak 28 Nisan’da ABD Temsilciler Meclisi’nde gerçekleşen otrumu örnek verebiliriz. Bu oturumda SEC’in Kurum Finansı biriminden sorumlu olan ismi, SEC’in ICO düzenlemeleri için “dengeli bir tutum” izleyeceğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment