Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Komisyonu Sahte Haberlerle Mücadele İçin Blockchain Kullanacak

TenchCrunch’ın 30 Nisan Pazartesi günü yaptığı habere göre, Avrupa Komisyonu (EC) asılsız ve sahte haberlerin yayılmasını önlemek için kullandığı yapının içine blockchain teknolojisini de dahil etmeyi kafasına koymuş.

EC, 2018 yılının yazında lanslamınını yapmayı planladığı Dezenformasyon ile ilgili Uygulama Esasları adını verdiği projenin kritik bir bileşeni olarak blockchain kullanacağını duyurdu.

EC tarafından güncel olarak paylaşılan basın duyurusuna göre; blockchain teknolojisi ”bilginin üretilmesi ve dağıtılması konusunda yeni yeni gelişmekte olan teknolojilerden” bir tanesi ve uzun dönemde dezenformasyonun önüne geçmede çok önemli bir rol oynayabilir.

EC’ye göre blockchain teknolojileri internet üzerindeki haberler için şeffaflık, güvenilirlik ve takip edilebilirlik sağlayabilir. Komisyon buna ek olarak dağınık defter teknolojisinin (DLT) diğer kimlik doğrulama süreçleri ile beraber kullanılabileceğinin de altını çizdi:

”Blockchain gibi yenilikçi teknolojileri içeriğin doğruluğunu korumaya, bilginin veya kaynakların güvenilirliğini onaylamaya, şeffaflık ve takip edilebilirlik sağlamaya ve internet üzerindeki haberler için güven oluşturmaya yardımcı olabilir. Bunlar bir takım güvenilir elektronik kimlik doğrulama sistemleri ve onaylanmış takma isimlerle birleştirilebilir.”

Basın duyurusu EC Yüksek Seviye Uzman Grubu (HLEG) tarafından Mart ayında sunulan bir rapor ibrazı ile devam ediyor ve bu raporda HLEG, online platformlardan yanlış bilgi yayılması ile savaş konusunda daha fazla şeffaflık istediğini belirtiyor. Komisyonu diğer adımı ise Temmuz 2018’de tamamlanması beklenen Avrupa Birliği genelinde Yanlış Bilgi Hakkında Uygulama Esasları geliştirmek üzerine olacak.

Blockchain gelişmesi, ”bugüne kadarki en büyük AB araştırma ve yenilik fonlama programı” olarak  da bilinen Avrupa Birliğinin araştırma fonu kurumu olan Horizon 2020 Work Programme yapısı içine dahil edilecek.

11 Nisan tarihinde EC, 22 ülkeden oluşan bir ekiple Avrupa Blockchain Ortaklığı hakkında bir bildiri imzalamıştı. EC başkan yardımcısı Andrus Ansip daha öncelerde AB’yi blockchain gelişmeleri konusunda bir şeyler yapması ve Avrupayı dijital yenilik konusunda dünya lideri haline getirmesi konusunda çok dil dökmüştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment