Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Reddettiği ETF Başvurularını Yeniden Değerlendirecek Ama Nasıl?

ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) bundan birkaç gün önce Bitcoin ETF’si oluşturmak için yapılmış dokuz başvuruyu reddettiğini açıkladı. SEC, konuyla ilgili ret kararını açıkladıktan kısa süre sonra verdiği bu kararı yeniden gözden geçireceğini duyuran bir bildiri yayınladı.

SEC, alınan kararın gözden geçirileceğini duyurduğu bildiride SEC’in kendi hazırladığı Çalışma Kuralları’ndaki 431.kurala atıfta bulundu ve reddettiği başvurulardan üçünü yeniden değerlendireceğini belirtti.

SEC aldığı ret kararını ‘gözden geçireceğini’ söyledi söylemesine ancak bu açıklama tam olarak ne anlama geliyor?

Çalışma Kuralları’na göre SEC’in aldığı kararları “kısmi ya da bütün olarak yineleme, geri çekme, değiştirme, askıya alma, yeniden değerlendirmeye alma” yetkisi bulunuyor.

SEC’in sitesine baktığımız zaman, Bitcoin ETF’si için başvuru yapmış borsalardan herhangi birinin alınan ret kararına itiraz etmediğini görüyoruz. Bir savunma avukatı olan Jake Chervinsky’ye göre SEC’in başvuran taraftan bir itiraz gelmemiş olmasına rağmen kararı yeniden değerlendirmeye almış olması, SEC bünyesindeki bir yetkilinin bu yönde talepte bulunmuş olduğunu gösteriyor.

SEC’in herhangi bir konuyla ilgili aldığı herhangi bir kararı ‘yeniden değerlendirme’ sürecine sokmak çok zor bir şey değil. Hatta alınmış bir kararın yeniden değerlendirilmesini sağlamak için tek bir SEC yetkilisinin oyu yeterli oluyor. Komisyon’un hazırladığı Çalışma Kuralları’na göre SEC, yetkililerden biri yeniden değerlendirme talebinde bulunduğu zaman “herhangi bir tarafın veya şahsın, ilgili adımın lehinde veya aleyhinde açıklama yapabileceği” bir zaman dilimi oluşturuyor.

Geçmişten Örnekler

Winklevoss kardeşler tarafından yapılan ETF başvurusu aslında geçtiğimiz yılın Mart ayında ret cevabı almıştı.

SEC, söz konusu başvuruyla ilgili ret kararı aldıktan sonra Bats BZX adlı borsadan bir itiraz geldi ve böylece Winklevoss kardeşler tarafından yapılan başvuru yeniden değerlendirmeye alındı.

SEC yetkilileri yapılan başvuruyu bir sene boyunca yeniden değerlendirdiler ve “BZX’in Borsa Yasası’nda ve Komisyon’un hazırladığı Çalışma Kuralları’nda belirtilen, Borsa Yasası’nın 6.maddesine uyma yükümlülüğünü yerine getirmediğini” açıklayarak ret kararının değiştirilmeyeceğini duyurdular.

Komisyon bu kararı aldıktan sonra SEC yetkililerinden olan Hester Peirce, komisyon üyelerinin aldıkları bu kararı kınayan bir yazı yazdı ve SEC’in konuya objektif bir şekilde yaklaşmadığını vurguladı.

Şimdiye kadar Bitcoin ETF’si için yapılmış başvuruların değerlendirme süreçleri ortalama olarak altı-on altı ay sürüyor. Ayrıca Çalışma Kuralları’nda SEC’i belli bir zaman dilimi içerisinde karar vermeye zorlayan herhangi bir madde bulunmuyor. Dolayısıyla bu seferki değerlendirmenin ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Ancak Chervinsky’ye göre yeniden değerlendirme süreci bu kez pek uzun sürmeyecek:

“Dünkü karara bakarsak ve Winklevoss başvurusunun da yakın zaman önce yeniden değerlendirildiğini göz önünde bulundurursak bu seferkinin pek uzun süreceğini sanmıyorum.”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment