Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC, Ripple Davasındaki Süreci Yaz Sonuna Uzatmak İstiyor

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple’a karşı kayıt dışı menkul kıymet satışı iddiası ile açtığı davada delil keşfi sürecinin 2 Temmuz’dan 31 Ağustos’a; bu delillerin bilirkişi tanıklarca incelenme sürecinin 16 Ağustos’tan 15 Ekim’e uzatılmasını talep ediyor.

SEC tarafında yer alan hukukçu Robert M. Moye, 2 Haziran’da Hakim Analisa Torres’e sunduğu belgede, “duruşmayı geciktirmeyeceğini” belirterek delil keşfinin 60 gün boyunca uzatılmasını istedi. SEC, Aralık 2020’de başlamış keşif süreci öncesinde de Ripple’a ilişkin araştırmalar yapıyordu.

Hakim Torres’e belgeyi sunan Moye, SEC tarafında davanın başından beri yer almıyor. SEC’de 2005’ten beri kıdemli danışman olarak görev alan Moye, davaya SEC’nin mayıs başında mahkemeye sunduğu pro hac vice talebi ile dahil olmuştu.

Eksik belgeler, anlaşmazlıklar, yeni tanıklar

Hakime sunulan belgede, SEC’ye sunulması gereken bazı belgelerde hala eksiklik olduğu, Ripple’ın bazı belgeleri zamanında iletmediği, keşif sürecindeki bazı anlaşmazlıkların henüz çözülmediği, SEC’nin 6 yeni tanığın daha görüşlerinden faydalanmaya ve Ripple’dan ek belgeler istemeye çalıştığı belirtildi.

Ripple tarafı, SEC’nin “davayı açmadan önce de araştırma yapacak vakti” olduğu gerekçesiyle keşif sürecinin uzatılmasına razı gelmese de SEC tarafı, yukarıda sıralanmış sebeplerin ilgili süreci uzatmak için yeterli olacağı görüşünde.

Moye’nin talebine göre bunun “Ripple’ın 8 yıla yayılmış, yaklaşık 2 milyar dolarlık XRP satımları ile ilgili, karmaşık bir dava olması”, keşif sürecini uzatmayı gerekli kılıyor. SEC, Ripple’a karşı Aralık 2020’de dava açtığında şirketin “1.3 milyar dolarlık XRP sattığı” iddiasında bulunmuştu.

Yaz sonuna kadar delil toplamaya devam edebilir

Amerikan hukukunda yürütülen delil keşfi süreci, taraflara duruşma aşamasına geçilmeden delil araştırma imkanı tanır. Mahkeme tarafından müdahalenin kısıtlı düzeyde olduğu bu süreçte, taraflar kendi aralarında delil keşfi yapabilir.

Bu sürecin uzatılması, SEC’ye daha fazla yeminli ifade alma, Ripple’a ve davada yer oynayabilecek olası taraflara daha fazla soru sorma ve Ripple’ın faaliyetlerine ilişkin daha fazla belge toplama fırsatı tanıyabilir.

SEC, yakın zamanda Ripple’ın geçmişte XRP’nin bir menkul kıymet olup olmadığıyla ilgili herhangi bir yasal tavsiye alıp almadığını görmek istemiş, bunun için Ripple’ın konuyla ilgili sayılabilecek belgeleri kendisine teslim etmesini talep etmişti. Hakim Sarah Netburn, SEC’nin bu talebini 30 Mayıs’ta reddetti.

Ripple ile SEC arasındaki yasal sürecin ne yönde evrileceğine ilişkin belirsizlik sürerken, Ripple CEO’su Brad Garlinghouse 26 Mayıs’taki açıklamalarında bu davanın çözülmesinin ardından şirketin halka açılabileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!