Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Yetkilisi: ICOlar Çokça Para Topluyor Ancak Yatırımcıların Güvenliğini De Riske Atıyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonundan (U.S. Securities and Exchange Commission; SEC) bir yetkili bir çok ilk dijital para arzının (ICO) kılık değiştirmiş menkul kıymet olduğunu ve yatırımcıların parasını riske atabileceklerini belirtti.

New York içerisinde düzenlenen ”Finansal Sahtekarlıkların Geleceği” isimli konferans sırasında SEC içerisindeki kripto para birimleri üzerine çalışan grubun başkanı ve aynı zamanda kurumun müdür yardımcısı konumundaki Valerie Szczepanik şu yorumda bulundu:

”Evet çok fazla para topluyorlar ancak şuan için yatırımcıları korumak adına çıkartılmış kurallarla uyumlu değiller ve bunlara uymuyorlar.”

CNBC’nin aktardığına göre, Szczepanik konuşması sırasında tek bir ICO’dan bahsetmedi ancak bir çoklarının şirket için para topladığını ve tartışmalı bir platform için yatırımcı sağladığını belirtti. Sonuç olarak bu tanımın kanunla belirlenmiş menkul kıymet gerekliliklerine uyduğunu belirtti.

Digital Curreny Group CEO’su Barry Silbert, şuanda yürürlükte olan menkul kıymet yasalarının Büyük Depresyon döneminden kalma olduğunu ve kripto paralara olan bu rağbet de göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtip şu ifadeleri söyledi:

”Dijital para birimleri burada kalıcı. Para dijitalleşiyor.”

Silbert ICOların riskli olduğunu ise kabul etmedi. SEC sırf bu yenilikçi endüstri bir potansiyele sahip diye kararından dönecek gibi gözükmüyor. Szczepanik’e göre blockchain’in sunduğu vaatler göz ardı edilebilecek türden değil ve bu sebeple kurum piyasayı sakinleştirmek istemiyor.

ICOların ne olduğu konusuna gelirsek de, SEC onların menkul kıymet olduğunu belirtti ancak U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) (ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu) ise onların alıp satılan bilen mal varlıkları olduğu konusunda ısrarcı. Ancak bütün bunlara rağmen Overstock.com CEO’suna göre ICOların yetkililer için daha iyi bir kesinlik sağlanması amacıyla STOlar veya Security Token Offerings (Menkul Kıymet Token Arzları) olarak tekrar etiketlenmesi gerekmekte. Geçen ayın sonlarında bir konuşma yapan Patrick Byrne şunları ifade etti:

”Bu yeni bir terim. Endüstri şuan için ICOlar ve STOlar arasında çok kesin bir ayrım yapmakta.”

ICOları STO olarak tekrar etiketlemek bu para arzını yapanların da açıkta kalacağını ve ticaretini yaptıkları şeyin aslında bir menkul kıymet olduğunu bildikleri anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Ahmet hakan
    Posted 04 Mayıs 2018 - 12:41 12:41

    hav hav hav auuuuu

Leave a comment