Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Yetkilisi Uyardı! Merkeziyetsiz Borsaların Bir Özelliği Kalmayacak Mı?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu geçtiğimiz günlerde ilk defa bir merkeziyetsiz kripto para borsasına karşı dava sürecini başlattı. SEC‘in yeni kurduğu siber suçla mücadele birimi söz konusu yasal süreçten sonra merkeziyetsiz borsaların da yasalara uyumlu olması gerektiğini ve bunların üreticilerinin olası suç durumlarından sorumlu tutulacağını bildirdi.

SEC 8 kasım tarihinde ”kripto para borsası olmak yerine, sadece bir akıllı kontrat” olduğunu iddia eden EtherDelta isimli Ethereum tabanlı merkeziyetsiz kripto para borsasına karşı eyleme geçti ve bir çok ERC-20 tabanlı token’in de düşüşünü hızlandırdı.

Forbes kaynağına konuşan SEC Siber suçla mücadele birimi başkanı Robert Cohen, blockchain teknolojisi kullanarak bir borsa üretmenin, merkezi bir işletme veya yönetim olmadan bile hala teknolojinin yaratıcısını hem sorumlu hem de yükümlü tuttuğunu belirtti. Cohen birimin temel odağının hizmetin etiketinde veya kullandığı teknolojide olmadığını belirtti ve ekledi:

”Asıl odak işlevde ve platformun ne yaptığında. Merkeziyetsiz olsun veya olmasın, akıllı kontrat olsun veya olmasın, önemli olan bunun bir borsa olması.”

EtherDelta gibi merkeziyetsiz kripto para borsalarının mekanizması genellikle kendi kendini yönetebilen bir kod üzerinden yoluna devam etmekte olup, alıcılar ve satıcılar direkt olarak borsanın onlar yerine işlemi yapmasına onay vermekte.

EtherDelta‘nın olayında ise kabak, borsanın kurucusu Zachary Coburn‘e patlamıştı. Coburn, SEC izni veya lisansı olmadan lisanssız bir borsa işlettiği suçlaması ile karşı karşıya kaldı. Cohen tarafından yönetilen SEC’in siber suçla mücadele birimi 2017 yılında büyük DAO skandalı sonrası faaliyete geçti ve EtherDelta bugüne kadar DAO ile benzerliğe sahip olup suçlamalar ile karşı karşıya kalan ilk platform oldu.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment