Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’de Tartışmalar Sürerken Ethereum’un Esas Sorunu Ölçeklenebilirlik

Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Birliği, Ethererum’un bir senet olarak görülüp görülemeyeceği yönünde tartışmalara devam ederken; Ethereum geliştiricilerinin aklında ise ağı nasıl daha ileriye götürebiliriz sorusu var.

SEC’te Tartışmalar Sürüyor

Amerikan Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Ticaret Komisyonu (CFTC) eski başkanı Gary Gensler, MIT’nin düzenlediği Blockchain konferansında söz alırken, hükümetlerin kripto para piyasasının önemli üyelerini senet mi değil mi diye değerlendirmeye alırken bakması gereken en önemli şeyin ICO’lar olmaması gerektiğini belirtmişti.

Özellikle son dönemde Ethereum ve Ripple çevresinde dönen senet tartışmalarına değinen eski başkan, ”SEC ve diğer kurumların bu piyasayı düzenlemek istemelerini anlıyorum ve bu gerekli bir şey. Çünkü birçok kripto para şu anda ABD’de kanun dışı olarak işlem görüyor.” dedi.

Bilindiği üzere eğer SEC bir şeye senet derse; o ürün sadece ABD’de kayıtlı borsalarda işleme girebiliyor.

Ancak SEC’in tüm bu hamleleri ve tartışmaları, Ethereum geliştiriclerinin odağında değil. SEC’in senet mi değil mi tartışmalarının yerine geliştiriciler; Ethereum ağını nasıl daha iyi yapabiliriz sorusunun cevabını arıyorlar. Konuyla ilgili düzenlenen toplantılara katılım hayli yoğun olurken, Ethereum kurucularından olan Joseph Lubin, yaptığı açıklama ile senet meselesinin çok da akıllarında yer teşkil etmediğini, onun yerine başka şeylere odaklandıklarını belirtti. Ethereum’un birçok ürünün ortaya çıkmasında temel bir işlem görn bir platform olduğunu belirten Lubin, bu sebeple Ethereum’un bir yatırım aracı olmadığını belirtti. Lubin, şu ifadeleri kullandı:

”Ether, birbirinden bağımsız yüzlerce uygulamanın çalışabilmesi için elzem olan bir şey bu yönüyle adeta arabanın çalışması için gerekli olan benzine benziyor. Ethereum vakfının ne Ethereum arzı ile ilgili bir tasarrufu var, ne de bunu yapacak hakkı. Vakıf, Ether arz talep dengesi ile uzaktan yakından ilgilenmiyor.”

Esas Sorun Ölçeklenebilirlik

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu da aynı Joseph Lubin  gibi ana sorunun daha başka olduğunun farkında. Senet mi değil mi tartışmalarının uzağında, Ethereum’un esas probleminin ölçeklenebilirlik olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, Ethereum ağının geliştirilmesi için de fikirlerini sundu.

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, şu aşamada temel olarak bir sorun görmediğini belirtti.

İkinci önemli konuşulan konu ise, Ethereum’un çalışma modelini değiştirmesiydi. İş ispatı (proof of work) modelinden enerji konusunda daha efektif olması beklenen hisse ispatlı modele (proof of stake) geçişi konuşan katılımcılar; bu durumun Ethereum’un gelecekteki yerini belirleyeceğine olan inançlarını yineledi.

Tüm bu teknolojik geçişlerin ve gelişmelerin Ethereum’un gelecekteki pozisyonuna etki edeceğini düşünen katılımcılar; daha kaliteli iş modelleri ve gelişmelerle Ethereum’un iş dünyasına katkısının daha da artacağına inandıklarını ifade etti. Golem adına konuşan iş kadını Maria Paula Fernandez de: ”Birçok Blockchain firmasının avukatları ver ve tek düşündükleri şey düzenleme süreçleri. Ancak geliştiricler bununla ilgili vakit kaybetmemeli ve endişelenmemeli. Tek amaç, daha iyi ürünler ortaya çıkarmak olmalı.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment