Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Binance ve Binance.US İçin İddia: Kullanıcıların 12 Milyar Doları CZ’ye Gönderildi!

SEC’in mahkeme sunduğu iddialara göre 12 milyar dolar değerinde Binance müşteri varlığı CEO Changpeng Zhao’ya (CZ) ait şirketlerin hesabına aktarıldı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) mahkemeye CZ hakkında sunduğu iddialar gündem yarattı. SEC, Binance ve Binance.US’i, 12 milyar dolarlık müşteri fonunu CZ’nin kontrol ettiği hesap ve şirketlere aktarmakla suçladı. Düzenleyici kurum, fonların Key Vision Development Limited olarak bilinen bir holding şirketi aracılığıyla Zhao tarafından kontrol edilen firmalara gönderildiğini söyledi.

Söz konusu iddiaların ortaya çıkma sebebi ise hakim tarafından dondurma talebine karşılık kanıt istenmesi oldu. Kanıt olarak 12 milyar dolarlık transferin detaylarını sunan SEC, Binance.US varlıklarının dondurulmasını sağlamış oldu. SEC’nin söz konusu bilgileri iflas eden kripto para dostu bankalar Silvergate ve Signature’dan elde ettiği vurgulandı.

SEC, Binance ve Zhao’nun şirketler ağının banka ekstreleri üzerinde yaptığı adli analizde 12 milyar doların Zhao‘ya ait şirkete ve 162 milyon doların Singapur’daki Guangying Chen kontrolündeki bir şirkete gönderildiğini iddia etti. SEC, Zhao ve Chen’e gönderilen fonların çoğunun şu anda “offshore” hesaplarda olduğunu belirtti.

Öte yandan fonların çoğunun CZ’ye ait şirket Merit Peak’e aktarıldığını belirten SEC avukatları, adı geçen bu şirketin olayların merkezinde yer aldığı vurgulandı. İddialara göre Merit Peak’in 2019 ve 2021 yılları arasında elde ettiği 22 milyar doların 12 milyar dolardan fazla kısmı, Binance ve Binance.US müşterilerine ait olan varlıklardı.

Varlıkların izini süren SEC yetkilileri işin bir sonraki adımında dikkat çeken bir detayla yüzleşti. Dekont kayıtlarına göre Merit Peak şirketinde yer alan söz konusu 22 milyar dolarlık fonların büyük kısmı stablecoin ihraççısı Paxos’a aktarıldı. O dönemde Binance USD’nin (BUSD) ihracını üstlenen Paxos, ABD baskıları nedeniyle Binance ile olan bağlarını 2023 yılının Şubat ayında kopardı.

Mahkeme dosyasında CZ’ye ait bir şirketin neden bu denli yüklü miktarda varlık ile alalen işlem yaptığının belirlenemediği ifade edildi:

Zhao kontrolündeki bir kuruluşun neden milyarlarca dolarlık Binance müşteri fonları için bir “geçiş” hesabı olarak kullandığını anlamlandıramadık.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!