Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Madencilik Şirketine Dava: Kendi Token’ı İçin Para Topladı, Bitcoin Madenciliği Yaptı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Green United madencilik şirketini yatırımcıları gerçekleşmeyecek vaatlerle kandırarak elde ettikleri fonları kendi çıkarları için kullanmakla suçladı.

SEC, Utah bölge mahkemesine Green United kurucusu Wright Thurston ve organizatör Kristoffer Krohn aleyhine şikayette bulundu. Şikayetin temelinde madencilik şirketinin Green Boxes adında bir çevreci madencilik teklifi vadederek yatırımcılarından 18 milyon dolar toplaması ama sözlerini yerine getirmemesi yer aldı. SEC olayı dolandırıcılık olarak nitelendirdi.

SEC raporlarına göre şirket, 3 bin dolarlık Green Box paketlerini müşterilerine bir madencilik teklifi olarak sundu. Teklife göre yatırımcılar, 3 bin dolarlık katılım payları sayesinde Green Blokzinciri üzerinde yer alan GREEN token’ın madenciliğine katkıda bulunacak ve karşılığında pay alacaklardı. Fakat bu vaat hiçbir zaman lanse edildiği haliyle hayata geçmedi.

Şirket süreç içerisinde elde ettiği fonlarla Antminer S9 gibi cihazlar satın alıp Bitcoin (BTC) madenciliği yaptı ve bu gelirleri kendi çıkarları için kullandı. Bu süreçte Green Blokzinciri hayata geçirilmedi ve yatırımcılar hiçbir zaman düşündükleri gibi GREEN madenciliği yapmadı.

SEC’in bulguları arasında GREEN tokeninin yatırımcılara yapılan ilk donanım satışından “birkaç ay” sonra Ethereum (ETH) ağında üretildiği belirtildi.

Green United bir nevi saadet zincirini andıran bu yatırım teklifinde, başarılı bir madencilik operasyonu görüntüsü yaratmak için periyodik olarak dolaşımdaki GREEN arzını artırdı ve yeni yatırımlar çekebilmek için bu arzı yatırımcılarına dağıttı.

Söz konusu token’ın 2020 sonbaharına kadar borsalarda ticareti yapılamadı ve gecikmeli de olsa piyasa girdiğinde ise 0.02 dolarlık başlangıç fiyatı vaadine kıyasla 0.004 dolardan işleme başladı. Şirketin iddiaları arasında GREEN token’ın ayda %50‘ye varan getiri sağlayacağı ve çalışmalar devam ettikçe değerinin artacağı da yer alıyordu fakat bu oranda yüksek bir getiri yatırımcıya asla sağlanamadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!