Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’e ABD’li Sivil Toplum Örgütünden Çağrı: Bitcoin Başvurularını Reddedin!

Finansal piyasalarda kamu yararını gözeten sivil toplum kuruluşu (STK) Better Markets, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu (SEC) spot Bitcoin ETF başvurularını reddetmeye çağırdı.

Better Markets 8 Ağustos tarihinde SEC’ye hitaben yazdığı iki mektupta, kripto para piyasasının geçmişteki finansal istikrarsızlığına işaret ederek regülatöre spot Bitcoin (BTC) ETF (borsa yatırım fonu) başvurularını değerlendirirken bazı faktörleri göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Sektörün pek çok yaptırım, iflas, cezai kovuşturma, hırsızlık ve dolandırıcılık nedeniyle 2 trilyon dolar zarar ettiğini dile getiren STK, kripto para sektörünün başlıca fayda sağladığı gruplar arasında yasa dışı faaliyet sahiplerinin olduğunu iddia etti.

Kripto çılgınlığından asıl yararlananlar onu, fidye yazılımı, kara para aklama ve her türlü yasa dışı eylemi kolaylaştırmak için kullanan suçlulardır.

Better Markets bunun yanı sıra bugüne kadar regülatörün kendisine gelen spot Bitcoin ETF başvurularını reddettiğini hatırlatarak SEC’yi bu noktadaki kararı ile tutarlı davranmaya çağırdı.

STK ayrıca ETF başvurularının dolandırıcılık ve manipülatif eylemleri engellemeye karşı gelen şartlar konusunda açık olduğunu ve mevcut spot Bitcoin ETF başvurularının bu gereklilikleri karşılayamadığını belirtti.

Better Markets, kripto para piyasasının manipülasyon ve şişirilmiş ticaret hacimleri nedeniyle oldukça güvensiz olduğunu öne sürdü. Bu noktada ETF’lerin güvenliği için ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase ile yapılan gözetim anlaşmalarına da atıfta bulunan STK, bu gözetim anlaşmasının bir faydası olmayacağını söyledi.

Better Markets hukuk müşaviri Stephen Hall ise Coinbase’in SEC’ye kayıtlı olmadığını öne sürerek bu doğrultudaki tezleri destekledi.

Nihayetinde Better Markets, SEC’nin bu ayki spot Bitcoin ETF başvurularının değerlendirilmesi sırasında yukarıda sayılan hususları göz önünde bulundurması ve reddetmesi gerektiğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!