Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’nin Aldığı Son Karar, Bir Çok ICO Projesini İflasa Sürükleyebilir!

ABD‘nin üst düzey finansal regülatörlerinden Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, SEC, geçtiğimiz hafta içerisinde token satışı hakkında kendisini bilgilendirmeyen iki firmaya ciddi cezalar kesmişti. SEC, 16 Kasım tarihinde yayınladığı bir basın duyurusunda AirFox ve Paragon Coin Inc. adlı iki şirketi cezaya çarptırdığını vurgulamış ve aslında daha bir çok olasılığın kapısını aralayacak bir karara imza atmıştı.

Geçtiğimiz yılın yaz döneminde bazı ICO projelerinin yasa gereği menkul kıymet olarak değerlendirilebileceğini açıklamış olan SEC, iki firmanın buna rağmen kuruma herhangi bir bildiride bulunmadığını ifade etti.

Sırasıyla 12 milyon ve 15 milyon dolarlık yatırım alan AirFox ile Paragon, SEC tarafından yasa dışı bir şekilde menkul kıymet satışı yaptığı için, söz konusu yatırımların hepsini yatırımcılara iade etme cezasına çarptırıldı. Bunun yanı sıra kesilen 350.000 dolarlık para cezası da, buz dağının görünen kısmı olarak nitelendirilebilir.

350.000 dolarlık cezanın daha küçük ve etkisiz olmasının sebebi ise, bütün ICO projelerinin iflas etmesine sebep olabilir.

İflaslar Çok Yakın

SEC’in aldığı emsal niteliğindeki bu karar ile, menkul kıymet sınıfına giren ICO projelerinin yatırımcıları, proje sahiplerinden kayıplarının telafi edilmesini talep edebilir ve yasaya göre ICO’lar bunu yatırımcının ilk giriş yaptığı fon ile yapmak zorunda.

Yani, eğer bir yatırımcı sonradan menkul kıymet edilen bir projeye girip, %80 oranında zarar etse bile, SEC kararına göre yatırımcı token’e ilk giriş yaptığı parayı geri talep edebilecek. Bir çok ICO token’inin başladığı değerin çok çok altında olduğu ve neredeyse hepsinin değer kaybettiği göz önüne alınırsa, yatırımcılar bu yeni yolu denemeye başlayabilir ve bu trend haline bile gelebilir.

Bunun yanı sıra SEC’in üst düzey yetkililerinden Stephanie Avakian’ın yaptığı, ”token satışlarının soruşturulmasına devam edeceğiz” açıklaması da, ICO projelerinin başının dertte olduğunu kanıtı niteliğinde.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment