Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’nin Yeni Kural Değişikliği Önerisinin Hedefinde Kripto Para Şirketleri de Var

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin (BTC) ve kripto yatırım danışmanlarının, müşteri varlıklarını yalnızca nitelikli saklama kuruluşlarında tutmasını zorunlu kılan bir kural değişikliği önerdi.

SEC 15 Şubat tarihinde yaptığı oylamada 4’e karşı 1 oyla onaylanan kural kapsamında, yatırım danışmanlarının Bitcoin ve kripto para dahil olmak üzere müşteri varlıklarını saklama kuruluşlarında tutmasını zorlaştıracak bir değişiklik yapacak. Kripto para sektöründe faaliyet gösteren aktörler, onay aşamasından geçen öneriyi genel manada olumlu bulsalar da kurallarda belirtilen nitelikli saklama kuruluşlarının özelliklerine dair detayların oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Kripto Saklama Hizmeti Veren Her Kurum Nitelikli Değildir

Uzmanlar, mevcut piyasada kripto ticaret ve borç verme platformlarının genel olarak müşterileri için saklama hizmeti sunduklarını ancak bu aktörlerin nitelikli saklama kuruluşları olmadıklarını dile getirdi. SEC’nin nitelikli saklama kuruluşu olarak nitelendirdiği işletmelerin genellikle SEC’ye kayıtlı tröst ve bankalar veya ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) kayıtlı ticaret platformları olduğu verilen bilgiler arasında yer aldı.

Gensler: İflas Senaryolarında Düzenlemenin Önemini Gördük

SEC Başkanı Gensler, kripto para sektöründe mevcut düzende yatırım danışmanlarının müşteri varlıklarını barındırma konusunda kayıtsız işletmelere güvenemeyeceğinin altını çizdi. Geçmiş vakaları öne süren Gensler, saklama kuruluşlarının müşteri varlıklarını ve şirket varlıklarını kesin bir şekilde ayırmadığı durumlarda iflas senaryosunda müşterilerin mağduriyetine dikkat çekti. Başkan Gensler, önemli olan kullanıcıların sektör içinde varlıklarını güvende tutabilmesi olduğunu belirterek bu amaç kapsamında gerekliliklerin sıkı tutulduğunu belirtti.

Oylamaya ret oyu veren tek komisyon üyesi olan Hester Peirce, kuralın uygulama süresinin en büyük danışmanlar için dahi oldukça kısa olduğunu öne sürdü. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tüm aktörlerin bu kapsamda hareket etmesini öngören kuralın piyasadaki nitelikli kripto para saklayıcılarını azaltacağını ve esasında sektörü yıldırmaya yönelik bir politika olduğunu iddia etti.

Kripto Para Sektörü Aktörleri: Detaylar Politikanın Amacını Belirleyecek

Kripto para sektörü aktörleri ise kuralın genel anlamda sektörü geliştirici bir politikaya benzediğini ancak detayların politikanın gidişatında oldukça önem arz ettiğini dile getirdi.

Coinbase yetkilisi Paul Grewal, Coinbase’in saklama kuruluşu Coinbase Custody Trust Co.’nun nitelikli bir saklayıcı olduğunu ve bu kuraldan sonra da nitelikli saklayıcı olmaya devam edeceğini belirterek SEC ile konu hakkında ilişki kurmaya yönelik şirketin isteğini ifade etti.

White Collar and Regulatory Enforcement grubu Başkanı Jason Gottlieb ise genel olarak bir saklama kuruluşu düzenlemesinin sektör açısında iyi bir adım olduğunu ancak saklama kuruluşlarının niteliğinin açıkça belirtilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Gottlieb konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Kripto nitelikli bir saklayıcıya ihtiyaç duyulacağı aşikar ancak bu noktada eğer nitelikli bir saklayıcının neye benzediği açıkça belirtilmezse piyasada nitelikli bir kuruluş bulunamayacak ve bir çıkmaza girilecek.

Uzmanlar kural önerisi şimdilik onayı almış olsa da tam anlamıyla yürürlüğe konulması için uzun bir yolu olduğunu ve bu süreçte büyük oranda değişebileceğini hatırlattı.

Bloomberg geçtiğimiz günlerde yaptığı bir haberde, SEC’nin kripto firmalarının saklama hizmeti sunmalarını zorlaştıracak bir yasa teklifi sunacağını dile getirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!