Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SegWit Piyasada Benimsenme Yarışını Bitcoin Cash’ten Önde Götürüyor

Her ne kadar başa baş bir çekişme olsa da SegWit piyasada benimsenme yarışında, en azından şimdilik, az farkla önde gibi duruyor.

Bitcoin ticaret platformu BitMEX tarafından Bitcoin Cash (BCH) ve SegWit işlem hacimlerini kıyaslamak üzere yayınlanan son rapora göre, her ikisinin de piyasadaki son durumlarına bakılacak olursa SegWit kendini kabul ettirme yarışında kazanmaya daha yakın. Her iki dijital para birimi de piyasada benzer oranlarda benimsenmiş olsa da, geçtiğimiz birkaç aydaki gelişmelerden anlaşılan o ki SegWit, Bitcoin Cash’ten daha iyi bir konumda.

BitMEX kaynaklı verilere göre, Bitcoin Cash’in piyasaya sürülmesinin hemen ardından işlem hacminde çok hızlı ve yüksek miktarda artış gözlenmişti. SegWit’in piyasada benimsenmesi ise BitcoinCash’e nazaran yavaş yavaş artmıştı. Raporda konuyla ilgili şöyle bir çıkarım bulunuyor:

Bunu Bitcoin Cash gibi yeni bir dijital paranın piyasaya sürülmesinden doğan heyecana ve yatırım akışlarına bağlamak mümkün ki bu da kısa vadede ilgiyi arttıracak bir gelişme.

Bitcoin Cash’in piyasaya sürülmesinden 3 ay sonra, 31 Ocak 2017’de ise SegWit’in benimsenmesi piyasada Bitcoin Cash’in önüne geçti ve o günden beri aynı şekilde devam ediyor.

Rapordaki önemli noktalardan bir diğeri ise, Bitcoin Cash’in piyasaya çıktığı günden bugüne kadar 6.1 milyon SegWit işlemi yapıldı, bu sayı bugüne kadar yapılan toplam Bitcoin Cash işlem sayısından %20.1 daha fazla. Eğer Bitcoin Cash’in SegWit ile olan “bir ay avantaj” tartışması göz önünde bulundurulursa, SegWit Bitcoin Cash’ten %31.5 daha fazla toplam işlem hacmine sahip; %20.1’den fazla ancak yine de makul derecede yakın.

Rapora ayrıca düşülen notta ise bu sayısal verilerin manipüle edilmeye müsait olduğu belirtildi.

SegWit Ağustos 2017’de Bitcoin protokolüne bir yükseltme olarak tanıtılmıştı. SegWit’in de oyuna girmesiyle Bitcoin Cash kullanıcıları kripto cüzdanlarını yükseltme ve geliştirme imkanı buldu. BitMEX raporuna göre, diğer hiçbir kullanıcının cüzdanını yükseltmediği varsayılırsa SegWit %41 ölçekte daha fazla yarar sağlıyor.

2017 Ağustos’unun başlarında, Bitcoin Cash bitcoinin ölçeklenebilirlik problemine bir çözüm sunmuştu. Aslına bakılırsa,  Bitcoin Cash’in geliştiricisi Roger Ver’in de daha sonradan söylediği gibi bu aslında BCH’nin kendini “gerçek bitcoin” olarak tanıtmasıydı. Bitcoin Cash’i hard fork (zor çatallaşma veya farklılaşma) yaparak geliştirmek kullanıcıların da cüzdanlarını yükseltmesini ve yeni bir işlem formatı kullanmalarını gerektirdi. SegWit’in tam tersine Bitcoin Cash’te yapılan yükseltmeler yepyeni bir dijital paranın ortaya çıkmasında sebep oldu.

Piyasa verileri öyle gösteriyor ki, SegWit’ in benimsenme süreci Bitcoin Cash’e göre daha hızlı gerçekleşti. BitMEX’in konuya ilişkin açıklamaları ise şu şekilde:

Bitcoin Cash taraftarlarının ele alması gereken asıl konu Bitcoin Cash tokenının kısa dönemde işlem hacmindeki hızlı artıştan ziyade, uzun dönemde daha geniş bir kapasiteye sahip olmasıdır.

Bu yüzden, Bitcoin Cash’in işlem hacminin bir gün bitcoini geçmesi muhtemel görünüyor. Ancak Bitcoin Cash’in bitcoinin yerini almayı başarıp başaramayacağı ise zamanla görülecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment