Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zcash’in Hard Forku Daha Fazlası İçin Uygun Ortam Sağlayabilir

Mahremiyet odaklı kripto para Zcash ilk hard fork için hazırlanıyor!

Ve bu durum  kamuoyun heyecanlandırması ve havadan kazanılacak paralar hakkındaki gelişmeler ile ilgili tartışmalara yol açsa da Zcash’ın “Overwinter” olarak adlandırılan ilk hard forku bunların hiçbiri ile da ilgili değil. Aslından burada kripto paranın geliştirici ekibi gelecekte yapılacak köklü sürüm yükseltmeler için zemin hazırlamayı umut ediyor.

Güncelleme sayesinde Zash’e eklenen bazı özellikler olsa da, kripto paranın ağ altyapısını geliştiren Zerocoin Electric Coin Company’nin kurucu ortağı ve CEO’su Zooko Wilcox, “Bunun amacı ağ yükseltmeleri yapmak için pratik yapmaktır” diyor.

Geliştirici ekip süreç boyunca zcash topluluğunu gelişmeler hakkında dikkatli bir şekilde bilgilendiriyor ve bu şekilde topluluk sonraki aşamalarda bu işlemlerin “düzenli olarak nasıl yapılacağı konusunu biliyor olacaklar” diye devam ediyor.

Zcash’ın geliştiricileri enerjilerinin çoğunu, Haziran ayı için planlanan Overwinter’ı mükemmelleştirmeye odaklanırken, aynı zamanda Zcash’ın bir sonraki hard forku olarak adlandırılan Sapling’i de dört gözle bekliyor. Bu sonraki hard fork büyük bir değişiklik yaparak ağdaki işlemleri hızlandırırken kripto para biriminin sağladığı gizlilik düzeyini de korumaya devam edecek.

Yükseltmelerin  isimlerine değinen Wilcox (zcash’ın yazılım aşaması şu anda “Sprout” olarak adlandırılıyor)  kusursuz bir geçişi öngördüğünü söylemekte ve CoinDesk’e şu şekilde beyanda bulunuyor:

“Eğer bir filiziniz varsa,  o soğuğa maruz kaldıktan sonra çelikleşir.”

Ve eğer Zcash bu kış hayatta kalırsa, karşısındaki rakiplere göre mutlaka daha güçlü bir kripto para olacak.

Forklar değerlendirildiğinde, bunlar bazı paraları değiştirdi. Hard forklar ise kullanıcıları teknik değişime göre hareket etmeye zorlayan bir yönetim mekanizması getirmesi nedeniyle de tartışmalı olarak görülüyor. Zcash topluluğu bu  geçiş sürecine katılması halinde, zcash geliştiricileri başka geliştirmelerin de üstesinden gelebileceğine inanacaklar.

Wilcox “Hard fork dendiğinde, hemen insanlar bana yeni paranın adının ne olacaağnı ve bir airdrop olup olmayacağını soruyorlar diyor ve ekliyor “Overwinter’ı bir “ağ yükseltmesi” olarak adlandırmayı tercih ediyorum”.

Ancak Wilcox’a göre, bu hard forkta durum böyle olmayacak çünkü kullanıcılar zcash’ın ” yeni versiyonuna ait özellikleri “hemen kullanabilecekleri bir 2.0  versiyonu” tercih edebilecekler.

Overwinter Süreci

Overwinter getirdiği ilk ve en önemlisi yenilik Zcash’e yeniden işlem yapma koruması sağlaması olacak bu sayede bazı kullanıcılar eski zincirde kalır ve işlem yapmalar ise bu işlemler yeni zincirde tekrarlanmayacak.

Wilcox’a göre bu, bir özellikten çok bir önlem olarak görülüyor, çünkü herhangi bir kullanıcının sisteminde sürüm yükseltme yapmaması beklenmez (Ancak bu durum gelecekteki daha tartışmalı geliştirmeler getirecek hard forklarla  ilgili bir sorun olabilir).

Wilcox’un en çok heyecan duyduğu özellik ise işlemlerin bir saat sonunda sona ermesinisağlayacak bir mekanizma olan “işlemin miadının dolması “.

Belki bu biraz garip gelebilir, ancak bu özelliğin olmaması kullanıcıların madencilere işlemden pay almaları ve blok üzerinde ekleme işlemlerini sağlamak için yeterince yüksek ücret ödemek istememeleri nedeniyle sık sık işlemlerin takılıp kalmasına neden oluyor.

Wilcox, “Bazı insanlar ise bunun kötü bir fikir olduğunu düşünüyor.” diyor.

Özelliğe karşı çıkanlar güvenlik sorunlarına yol açabileceğine inanmaktalar, ancak Wilcox’a göre bu özellik kazara yanlış zincir üzerinde bir işlem gönderilmesi halinde kullanıcıların para kaybetmesini önleyecek bir mekanizma sağlamakta.

Bu özellik bitcoin kodundan türetilen Zcash’ın, piyasa hacmi yoluyla kendisini en büyük kripto para biriminden daha iyi ayırt etmesini sağlayacak.

Overwinter’ın Zcash ağına getireceği diğer büyük değişiklik ise “imza doğrulama performansı” olacağı işaret edilerek ve bunun Zcash’i bitcoin tarafından tanımlanmamış yeni bir role taşıması hedeflenmekte.

Wilcox’a göre, “Bitcoin kod tabanından miras kalan bir hata var; burada bir çok [istenmeyen işlem çıktısı veya UTXO’lar] ile imzaları doğrularsanız işlemler çok uzun sürüyor. Bu özellik ile bu durum düzeltilecek.”

Mucize İksir?

Bilinen bu hard forkların ötesinde, Zcash’ın kripto paraların en kötü şöhretli oldukları alan olan ölçeklendirme sorunu ile uğraşmak için başka bir meydan okuma planı var.

Zcash son zamanlarda sistemin özel tutulmasını sağlayan ikinci şifreleme seremonisiyle sayesinde çılgın fikirlerin kripto para birimi olduğunu yeterince kanıtladğına emin olunabilir. (Bu tür etkinliklerde yer alan katılımcıların, yabancılara rastgelelik sağlamak amacıyla garip sorular sordukları ve bir bilgisayara bir alev püskürtücü yerleştirmek gibi tuhaf önlemler aldıkları bilinmektedir.)

Zcash geliştirici ekibi şimdiye kadar daha araştırmaları hakkında çok halka açık olmasa da, Wilcox CoinDesk’e çalışmalar konusunda bir bakış açısı kazandırdı.

Örneğin, ekip kripto para endüstrisindeki tüm büyük fikirleri izliyorlar. Bunların arasında, eteriumun plazma ve bilişim çalışmaları ile bitcoinin açık kaynaklı Lightning Network geliştirmesi de bulunuyor.

Ancak Wilcox ölçeklendirme için mucize iksiri kimin bulacağından emin değil.

Zcash’ın kendi uzmanlık alanı olan “zk-snarksa” odaklanarak ölçeklenebilirlik kazanabileceğini iddia ediyor ve “Belki de biz olacağız” diyor..

Zcash işlemlerini anonimleştiren teknoloji olarak bilinen zk-snarks, aynı zamanda blockchain verilerini sıkıştırmak için ümit vaat eden bir alan olmayı ise sürdürmekte.

Ama o henüz çözüme ulaşdıklarını ilan edemyor, eğer işe yarasa bile elde edecek faydaların kullanıcılar tarafından yararlanılabilmesinin “yıllar” alacağını savunmakta.

Yine de Wilcox, Zcash’ın yarışta olduğunu ifade ediyor ve ekliyor:

“Zk proof (kanıtlaması) kullanmanın tamamen ölçeklenebilir bir blockchain oluşturup oluşturmayacağı konusunu araştırıyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment