Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sichuan’daki Sel Felaketinin Madenciliğe Etkisi Ne Oldu?

Çin’in Suchuan bölgesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel felaketinin Bitcoin madencilik firmalarına ciddi zarar vermesinin ardından, olayın detayları da bir bir gelmeye başladı.

Sel Sichuan’ı Vurmuştu

Çin yerel basınında çıkan haberlere göre, sel felaketinden önce bölgede 25 bin kişinin toplamda 5 milyon adet madencilik ekipmanı bulunuyordu. Son sel ile birlikte şehrin sokaklarında madencilik ekipmanları ve ekran kartları saçılırken; birçok kişi ciddi miktarda zarar yaşamak durumunda kaldı.

Konuyla ilgili konuşan Sichuan’daki kripto para madencilerinden birisi Li Yang, bölgede Haziran ayı sonunda bu denli büyük yağmur yağmasının pek de beklendik bir durum olmadığını belirtti. Yang, sel felaketinden bir süre önce bölgedeki yerel elektrik dağıtım firmasının, madencilere verdiği enerjiyi kıstığını belirtirken, bu süreçten kendisinin de etkilendiğini ifade etti.

26 Haziran günü sabah saatlerinde su seviyesinin yükseldiğini fark eden Yang, altlarda yer alan ekipmanların hasar görmeye başladığını belirtti. Yaklaşık 2 bin adet madencilik ekipmanı bulunan Yuan, olayın ardından her biri yaklaşık 5 bin Yuan olan cihazlarının hepsini kaybettiğini ve toplamda zararının 1.5 milyon dolar olduğunu belirtti.

Yang, olayın ardından bulut madencilik firmalarının da fırsatçılık yaparak şehre akın ettiğini ve hurdaya çıkan ekipmanlar için kart başına 50 yuan ödemeyi teklif ettiklerini de ifade ediyor.

Eski bir Apple çalışanı olan 2017 yılında madencilik yapmak amacı ile Sichuan’a göç eden Yang, şehirdeki bir hidro elektrik istasyonunun yakınında madencilik yapmaya başladı. İş modelinin basit yapısının ilgisini çektiğini belirten Yuan, ”İş modeli çok basit. Birçok kişi madencilik yapmak istiyor ancak tek bir cihazın operasyonel masrafları çok çok fazla. Müşterilerimiz gelip cihaz satın alıyor ve cihazın durumunu bir uygulama vasıtasıyla görüyorlar.” ifadelerini kullanıyor.

Yuan yaptığı hesaplamalara göre bin cihazlık kripto para madenciliği tesisinin, masraflar düşüldüğünd yılda 150 bin dolar getirmesinin mümkün olduğunu da sözlerine ekliyor.

Sichuan’ın Özellikleri

Dünyanın en önemli hidro elektrik merkezlerinden birisi olarak da bilinen Sichuan’da şu anda 20 adet hidro elektrik santrali bulunuyor. Sezonun en iyi dönemlerinde, Sichuan’da elektriğin maaliyeti KwH başına 0.08 Yuan’a kadar düşüyor ve bu rakam, madenciler için gerçekten de büyük bir avantaj anlamına geliyor.

Bazı madenciler, elektriğin direkt olarak istasyondan geldiğini ve tüm bu santrallerin gerçekten ellerinde çok fazla elektrik olduğunu ve bu yüzden de fiyatların ucuz olduğunu ifade ediyor. Sichuan, orta ve büyük ölçekte yaklaşık 600 adet madencilik operasyonuna ev sahipliği yapıyor. Bu işletmelerin her birinde ise ortalama 2 bin adet cihaz olduğu tahmin ediliyor.

Yaşanan sel felaketinin ardından, madenciler arasında yeni bir tartışma da başlamış durumda. Bazı madenciler, bu tarz felaketlerin potansiyel etkisinden dolayı, faaliyetlerini çeşitli yerlere bölmenin mantıklı olacağı fikrini savunurken; buna karşı çıkan diğerleri ise, bu sefer de maaliyetin artacağı ve işlerin takibinin zorlaşacağı fikrinde birleşiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment