Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şili Merkez Bankası: Kripto Paralar, İtibari Paraların Yerini Alamazlar

7 Şubat tarihinde yayınlanan kapsamlı bir bildiriye göre, Şili Merkez Bankası kripto para birimlerinin hiçbir şekilde geleneksel itibari paraların yerini alamayacağını düşünmekte.

Merkez Bankası Başkanı Mario Marcel tarafından da imzalanan ilgili rapor, Şili içerisinde tekelleşmenin önüne geçmeyi amaçlayan ve serbest rekabet kurallarının ihlal edilmediğinden emin olmak adına kurulan bağımsız bir kurum TDLC’nin talebi üzerine oluşturuldu. TDLC ülke içerisinde yer alan Latin Amerika tabanlı kripto para borsaları ve Şili bankaları arasında geçen yasal savaşın da aktif bir parçası konumunda.

Merkez Bankasının aktardığı bilgilere göre, Bitcoin ve diğer önde gelen kripto para birimleri, itibari paralara birer alternatif olarak üretildiler ve şuan gelişimin erken safhalarındalar. Banka yetkilileri bu sebeple bunların gelişmeye devam edip etmeyeceği konusunda herhangi bir kesinlik olmadığını ve endüstrinin geleceği konusunda bir sonuca varılmayacağını vurgulamakta:

”Şuan için Bitcoin’in veya diğer kripto para birimlerinin veya genel olarak bütün kripto para birimlerinin, itibari paraların yerini alacağına dair hiçbir kanıt mevcut değil. Bu hedefe ulaşabilmek için buna uygun yasal çerçevenin ve regülasyonların kabul edilmesi gerekmekte.”

Raporda kripto paraların sahip olduğu dalgalanmanın, kısıtlı kabul oranının ve yavaş ödeme hızının da itibari paraların yerini almaya engel teşkil eden nedenlerden olduğu belirtiliyor. Şili içerisinde kripto para birimi kabul eden işletmeler konusunda da açıklamalarda bulunan Merkez Bankası, bu piyasanın geleneksel piyasaya karşı oldukça düşük bir hacme sahip olduğunu ortaya koydu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment