Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şok! John McAfee Kripto Para Tanımı İçin Para mı Alıyor?

John McAfee Twitter üzerinden kripto para tanıtımı için para alıyor olabilir. Reddit forumlarında “John McAfee dandik koininizi 25 Bitcoin ve koinlerin %15’i karşılığında tanıtabilir – Her şey Ortaya Çıkıyor” adlı bir konu başlatan kullanıcı da bunu kanıtlamak istiyor.

Coinbase ile büyüyen Twitter savaşı bu sefer de başka bir cephede devam ediyor. Geçen hafta perşembe günü, McAfee resmi Twitter sayfası üzerinden yaptığı bir açıklamayla her gün yeni bir kripto para üzerinde tartışacağını belirtmişti.

“Yarından itibaren, her gün farklı bir altkoin hakkında konuşacağım. 2000 adet farklı koinin çoğu ya çöp ya da kandırmaca. Bütün projelerin detaylı raporunu okudum. Bağlantılı olduğum birkaç tanesini sizinle paylaşacağım. Geri kalanlarıylaysa hiçbir işim yok. Bu koinler dünyayı değiştirecek. Bu değişimi siz de destekleyebilirsiniz.”

Bu Tweet’e gelen ilk cevap da şu şekildeydi: “Pump/Dump oyunları başlasın.” Pump/Dump, bir koinin bilinçli olarak şişirilmesi ve sonrasında satılarak fiyatın birden düşürülmesi işlemine deniyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda atılan Tweet bir bakıma geleceği görmüş diyebiliriz.

Başka bir Twitter kullanıcısı ise kendisi ve McAfee arasında geçen konuşmanın görüntülerini sosyal medyada yayınlamış. Kullanıcı McAfee’ye bir blockchain projesi olan Enigma’ya bakmasını söylüyor. McAfee ise 25 Bitcoin ve koinlerin %15’i karşılığında koinin tanıtımını yapacağını belirtiyor. Atılan resimlerin orijinal olup olmadığı tamamen kanıtlanamasa da online ortamda birçok tartışmaya sebep oldukları bir gerçek.

Olay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

John McAfee, İngilizAmerikan geçmişi olan bir bilgisayar programcısı ve iş adamı. Kendisinin en çok bilindiği proje hiç şüphesiz ki McAfee antivirüs programı. Ancak McAfee, şimdilerde sadece McAfee olarak bilinen McAfee Associates adlı şirketten 1994 yılında istifa etmiş. Şirket aslında 2011 yılında Intel tarafından satın alınmış, ancak buna rağmen McAfee şirketten bir gelir elde etmeye devam ediyor. McAfee şirketinin kazancının bir kısmıyla birlikte birçok farklı alandan para kazanan McAfee’nin kişisel serveti 2007 yılında 100 milyon $’ı görmüş, ancak 2008 finansal krizinde 4 milyon $‘a kadar gerilemiş.

McAfee’nin üstte attığı Tweet’ler aslında kelimeleri özenle seçilmiş bir davet mektubu gibi görünebilir. McAfee’nin sözlerine bakacak olursak kendisi “her” projenin detaylı raporunu (white paper) okumuş. Bu sayede hangi koinlerin değersiz, hangilerinin desteklenmesi gerektiğini söyleyebilirmiş.

Verge’da Yaşanan Yükseliş

McAfee’nin piyasada büyük bir etkisi olduğu artık gözden kaçmıyor. Verge adlı bir koin de bunun kanıtı niteliğinde. Göreceli olarak tanınmayan bir koin olan Verge, XVG sembolüyle işlem görüyor. Verge 2017’nin başında 0.000019$’mış, yani 0.0019 Cent. Haberin yazıldığı sıradaysa Coinmarketcap’e göre 1 XVG, 0.2$’a denk geliyor. Bu da 10500 katlık bir büyümeye denk geliyor, yani %1.05 milyon. Koinin piyasa değeri 246 bin $’dan 2.86 milyar $ gibi çılgın bir değere kadar büyümüş.

McAfee Verge’ı aşağıdaki Tweet’le birlikte desteklemişti:

“İnsanlar tarafından atılan kripto para önerisi istekleri tarafından istila altındayım. Eğer kafanızı kullanırsanız gizliliğe önem veren koinlerin (anonim transferler) geleceğinin büyük olduğunu farkedebilirsiniz. Monero (XMR), Verge (XVG) ya da Zcash (ZEC) gibi koinlerin kaybetmesi imkansız.”

Bizi yanlış anlamayın, koinin başarısındaki tek neden tabii ki McAfee’nin yaptığı açıklamalar değil. Verge projesi, işlemleri Tor ağı üzerinden gerçekleştirmek suretiyle kullanıcıların anonim bir şekilde işlem yapmasına önem veriyor. Anonimite kripto paraların pazarlanmasındaki en büyük nedendi, ancak bu son zamanlarda değişmekte. Bu yüzden gizliliği ön planda tutan kripto paralar oldukça cazip bir hal almaya başladı. Ancak Tweet’ten sonra fiyatta yaşanan zıplama da hiç kimse tarafından inkar edilemez.

Tweet’lerin Etkilediği Marketler

Aşağıda verilen koinlerin grafiğine hep beraber bir göz atalım.

Yaşanan bu 3 çılgın büyümenin tamamı McAfee’nin Twitter’dan yaptığı tanıtımdan hemen sonra gerçekleşmiş. Yani bir koin hakkında McAfee tarafından söylenen iyi sözlerin kesinlikle büyük bir etkisi var. Bu da McAfee’nin istediği koinler üzerinde Pump/Dump dediğimiz olayı yapmasına imkan tanıyor.

Atılan Tanıtım Tweet’lerinin Nedeni Ne?

2017 yılının sonlarına doğru artış gösteren kripto para yatırımları, üstüne de atılan Tweet’ler, McAfee için bir gelir kapısı açmış olabilir. Tabii McAfee’nin üstte bahsettiğimiz servetini göz önünde bulundurduğumuzda bunun o kadar da büyük bir kazanç getirdiğini söyleyemeyiz. Yine de 25 Bitcoin günümüzün fiyatlarına göre 300,000$’dan fazla bir fiyata denk geliyor, koinlerin %15’i de cabası.

McAfee’nin Savunması

Bunların ardından McAfee de yukarıda belirtilen suçlamaları yalanladı ve sahte bir hesap aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Hesapların ismi aynı gibi göründe de McAfee hesabının küçük “L” harfinin sahte hesapta büyük “I” harfiyle değiştirildiğini söylüyor. Aslında @officialmcaffee/@officiaImcafee arasındaki fark büyük ölçüde anlaşılamıyor, ama internet sitesinde kullanılan fontun önemi de büyük. Twitter’da şu anda kullanılan font, Helvetica Neue olarak adlandırılıyor. Ufak bir araştırmayla bu fontta kullanılan küçük L harfinin ve büyük I harfinin neredeyse birebir aynı olduğunu görebiliriz:

Büyük/Küçük i, Büyük/Küçük L – Büyük i, küçük L

Aynı zamanda McAfee’nin adı kullanılarak yapılan koin tanıtımları, John McAfee’nin rüşvet karşılığında iş yapabileceği anlamına geliyor. Tabii ki bunun başına gelmesi oldukça kötü bir şey, zira böylesine başarılı bir iş adamının rüşvet almasını kimse beklemez.

McAfee’nin sorumsuz bir şekilde rüşvet almadığının bir kanıtı da aşağıdaki Tweet olabilir. Kendisi bu işe girmeye hazırlanan herkesi uyarmakta:

“Eğer kripto paralara yeniyseniz kesinlikle ama kesinlikle önce kendinizi eğitmeden yatırım yapmayın. Anlamadığınız bir şeye yaptığınız yatırımdan başka hiçbir şey size bu kadar hızlı para kaybettirmez. Yaptığım koin önerisi sadece tecrübeli kripto para yatırımcıları içindir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment