Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Soruşturma Altındaki Kripto Para Borsası Bazı Operasyonları Durdurdu: Tutuklama Var!

Hong Kong tarafından soruşturma başlatılan JPEX, bazı operasyonları durdurduğunu açıklarken konu ile ilgili bir tutuklama gerçekleştirildi.

SFC geçtiğimiz günlerde JPEX isimli bir kripto para borsasına karşı sert bir uyarıda bulunmuştu. Regülatör, borsanın kayıt dışı hizmet sunduğu için uyarılarda bulunmuş ve Hong Kong vatandaşlarına irrasyonel olabilecek getiriler vadettiğine dikkat çekmişti. SFC uyarısından kısa bir süre sonra yerel bir ajans 18 Eylül tarihinde yayınladığı haberde, Hong Kong polisinin kripto para borsası JPEX bağlantılı bir kripto para fenomenini tutukladığını açıkladı. Bunun yanı sıra borsa da likidite krizi yaşadığını ve bazı operasyonlarını durdurduğunu ifade etti.

Hong Kong polisinin birkaç gün önce JPEX hakkında soruşturma başlattığı aktarılırken polisin JPEX’e yönelik 83 şikayet aldığı ve bu şikayetlerin yaklaşık 4,3 milyon dolarlık bir meblağı temsil ettiği belirtildi.

Verilen bilgilere göre Hong Kong polisi bu kapsamda, borsa ile bağlantılı olduğu belirtilen eski bir avukat olan kripto para fenomeni Joseph Lam’i tutukladı. Polis, Lam’in ofisine bir baskın düzenledi ve aralarında bir miktar paranın da bulunduğu çeşitli kutuları kanıt olarak topladı.

Lam 16 Eylül tarihinde Hong Kong polisine JPEX hakkında bilgi vermek için gitmiş ve kullanıcılara borsa ile ilgili mağduriyet yaşamış olmaları halinde polisin kurduğu yardım hattına bağlanmalarını tavsiye etmişti.

JPEX bazı operasyonlarını durdurdu

JPEX 17 Eylül tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı açıklamada, SFC’nin kendilerine yönelik hamlelerini haksız olarak nitelendirdi. Borsa bu durumun ortak olduğu piyasa yapıcıları ile çeşitli sorunlar yaşamasına ve bazı operasyonları durdurmasına neden olduğunu söyledi. Piyasa yapıcıların art niyetli olarak fonlarını dondurduğunu belirten borsa, bu nedenle likidite krizi yaşadığını belirtir yönde ifadeler kullandı.

Borsa ayrıca piyasa yapıcıların, günlük giderlerini önemli ölçüde artırdığını belirterek bunun faaliyetlerini yürütmede büyük zorluğa yol açtığını ifade etti.

JPEX piyasa yapıcıları ile müzakere içerisinde olduğunu bildirdi ve likidite krizini en kısa sürede çözüp para çekme işlemlerini düzelteceklerini dile getirdi. JPEX para çekme ücretleri, SFC uyarısından sonra 999 dolar gibi fahiş düzeylere ulaşmıştı. Borsa ayrıca SFC’nin yüksek getiri vadettiğini belirterek uyarıda bulunduğu kullanıcılarına pasif getiri sağlayan Earn ürünlerinin TSİ 17 Eylül 19.00 tarihinde kaldırıldığını aktardı.

JPEX bunun yanı sıra merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) olarak yeniden yapılanmayı düşündüğünü de belirtti.

JPEX, merkeziyetsiz otonom bir organizasyonun topluluğun her üyesiyle ortaklaşa alınan kararlar eşliğinde büyük bir güç ortaya koyabileceğine her zaman inanmıştır. Platformun istikrarlı bir şekilde çalışmasını sürdürebilmek için bu aşamada yeniden yapılanmamız ve JPEX için gelecekteki stratejileri beraber belirlememiz gerektiğini biliyoruz.

Borsanın token’ı sert düştü

CoinMarketCap verilerine göre borsanın yerel token’ı JPC, %22 değer kaybı yaşayarak 0,02007 dolara kadar geriledi. Hong Kong tarafından gelen soruşturmadan önce 0,40 dolar seviyelerinde bulunan JPC, kısa sürede %50‘ye yakın düşüş yaşamış oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!