Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sözde ‘Satoshi Nakamoto’ 5 Milyar Dolarlık Bitcoin İçin Dava Edildi

Bundan iki yıl önce Satoshi Nakamoto (Bitcoin’in yaratıcısı) olduğunu iddia eden Avustralyalı girişimci Craig Wright, vefat etmiş IT uzmanı Dave Kleiman’ın miras avukatları tarafından 5 milyar $’lık Bitcoin için dava ediliyor.

Dave Kleiman 1995 yılında bir motosiklet kazası geçirmiş, tekerlikli sandalye kullanmak zorunda kalmış ve 2013 yılında hayattan göçmüştü. Kendisinin miras avukatları, 14 Şubat’ta ABD Florida Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde bir grup davası açtılar.

Davada kullanılan iddialarda sayısının 550,000 ile 1.1 milyon arasında olduğu tahmin edilen Bitcoin‘lerden bahsediliyor. Davada aynı zamanda birkaç farklı Blockchain teknolojisini kapsayan fikri mülkiyetler de söz konusu. Miras avukatlarının açıklamaları şu şekilde:

“Davanın açıldığı tarihe göre bu varlıkların değeri 5,118,266,427.50 USD‘yi geçiyor.”

Dave Kleiman Palm Beach, Florida’da yaşayan bir IT uzmanıydı. Adli tıp ve güvenlik gibi alanlarla oldukça ilgiliydi. Kendisinin Craig Wright ile olan ilişkisi -ki bu ilişkinin detaylarını bilemiyoruz- ortak bir ilgi alanına dayanıyordu: kriptografi ve veri güvenliği.

2013 yılında Wright’ın Kleiman’a yolladığı e-postalar ortaya çıktı ve bu e-postalarda ikilinin yeni bir elektronik para çeşidi hakkında konuştukları görülüyordu. İkili adeta “elektronik para” fikri hakkında konuşmuştu. Bitcoin’in whitepaper’ı Satoshi Nakamoto tarafından Ocak 2009’da yayınlandı. Garip olan şey ise Wright ve Kleiman arasında geçen konuşmalar, Ocak 2009’dan birkaç ay öncesine dayanıyor.

Açılan davada Wright’ın Dave’i kandırarak Bitcoin ve kripto para teknolojilerini barındıran fikri mülkiyet çaldığı iddia ediliyor. Davadaki iddialara göre Wright belli başlı birkaç sözleşmede sahtekarlık yaparak (tarih değiştirmek gibi) aslında Dave’e ait olan varlıkları kendi şirketine aktardı.

Açılan davada iddia edilene göre Wright, Dave’in ölümünden kısa süre sonra Dave’in kardeşiyle iletişime geçerek Dave ile birlikte bir proje üstünde çalıştığını, Dave’in çok ciddi miktarda Bitcoin kazdığını söyledi ve Dave’in cüzdanlarına erişebilmek için eski bilgisayarları kontrol etmek istedi.

Bu Wright’ın yalnızca Satoshi’nin bilebileceği bilgilere erişebilmesini sağlamış olabilir. Ve Wright bu gibi bilgileri kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ederken kullanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment