Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spagni: Ethereum Ağı Bitcoin’e Kıyasla Daha Merkezsiz

Riccardo Spagni, Ethereum ağının günümüzdeki haliyle Bitcoin ağından daha merkezsiz olduğunu düşünüyor.

Monero’nun baş geliştiriciliğini üstlenen Riccardo Spagni geçtiğimiz gün Monero Talk’a öze bir röportaj verdi ve kripto para sektöründeki güncel gelişmelerden bahsetti.

Spagni’nin röportaj sırasında özellikle kripto para madenciliğiyle ilgili yaptığı yorumlar büyük ilgi gördü. Konuya önce Monero ve Bitcoin arasında bir kıyaslama yaparak giren Spagni, Monero ağının Bitcoin ağından daha merkezsiz olup olmadığından tam emin olmadığını belirtti.

Bitcoin ağındaki madencilerin büyük ölçüde ASIC cihazları kullandıklarını belirten Spagni, ASIC sektöründe çok az sayıda üretici şirket olduğunu vurguladı. Bu sektörün eskiden neredeyse tamamen Çin kaynaklı olduğunu hatırlatan Spagni, günümüzde diğer ülkelerde de ASIC ile ilgili çalışmalar yapıldığını söylüyor.

Çin Hükümeti tarafından alınan katı kararların yerel madencilik sektörünü olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Spagni, ASIC üreticilerinin zamanla ABD, İsveç, Norveç ve İzlanda gibi ülkelere geçiş yapmaya başladıklarını belirtiyor.

Bu cihazların Bitcoin ağında epey yaygın olarak kullanıldıkları biliniyor. Spagni’ye göre Monero ağı da bu bağlamda Bitcoin’in izinden gidiyor.

Ne var ki Spagni’ye göre pek çok insan CPU ve GPU madenciliğinin “ödül boyutu” bakımından hemen hemen eşit fırsatlar sunduğunu düşünse de durum biraz daha farklı. Çünkü Monero’nun değerinin artması madencilerin alacağı ödülün de büyümesi anlamına geliyor. Bu da zaman içerisinde yalnızca büyük çaplı madencilerin sektöre giriş yapmasına, küçük çaplı madencilerin ise işsiz kalmasına yol açabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment