Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SPK’dan Telegram Kararı: Kripto Para Yatırımcılarının Dikkatine!

Kripto para sektörü Türkiye içerisinde eşi benzeri olmayan bir hızda büyümeye devam ediyor. Bu büyüme sektörün gelişimi için olumlu olsa da bazı dezavantajları ve riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin en büyüğü ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından da vurgulanan “piyasa dolandırıcılığı” olarak biliniyor. SPK, yeni yayınladığı bir bültende ise kripto para yatırımcılarını bu bağlamda ilgilendiren bir uyarıda bulundu.

Öncü&Keskin Hukuk Bürosu kurucu ortaklarından Av. Sinan Keskin tarafından paylaşılan ve vurgulanan bildirinin kripto para yatırımcılarını bağlayan en önemli kısmı aslında son paragraf olarak gözüküyor. SPK, Telegram üzerinde kurulan “AyYıldız Destek” kanalının yanı sıra  Twitter üzerinde  “@ugrymn” ve “@HTmotunTUGCU” hesapları ile takipçilere EUYO hissesi ile ilgili tavsiye verildiğini tespit etti. SPK konu hakkındaki açıklamasında bu tavsiyelerin yatırımcıların kararını etkilemeye yönelik yapıldığını vurguladı.

SPK’dan Kripto Para Telegram Gruplarını Kapsayan Uyarı 

Bunun devamında da hesapların sahibi olan başta Uğur Yaman ve Hüseyin Tanrıkut Motun Tuğcu, bunun yanı sıra Ufuk Oğul, Serhat Tuncalp, Fatih Yapar, Mehmet Sait Tan, Mustafa Akın ve Hatibe Tuncalp’e 6 ay işlem yasağı verdi. SPK tarafından Yaman ile Tuğcu dışında ceza alan kişilerin grubun takipçileri olduğu ve grup kurucuları ile birlikte işlem yaptıkları, bunun devamında suça iştirak ettikleri vurgulanmakta.

SPK tarafından yapılan açıklamanın son paragrafında da Telegram üzerindeki kripto para gruplarının katılımcılarını da kapsayan şöyle bir uyarı yer alıyor:

“Bu çerçevede, paylara ilişkin olarak sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yapılan telkinlerin ve yatırım tavsiyelerinin, belirli bir grup tarafından gerçekleştirilen piyasayı dolandırıcı işlemlere hizmet etme amacını taşıyabileceği, “AyYıldız Dostluk” ve benzeri sosyal medya gruplarına dahil olan yatırımcıların, bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suça iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği hususunun yatırımcılara bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir.”

Bu karar, ilgili Telegram uygulamasındaki yatırım gruplarında yalnızca kurucuların değil, o grupların üyelerinin de piyasa dolandırıcılığı suçu ile karşı karşıya kalabileceğini göstermekte. Sektörde bu tarz gruplar genellikle “pump and dump” grupları olarak bilinmekte ve sayıları bir hayli fazla. SPK aslında daha önce de kripto para sektörüne yönelik denetim uyarısında bulunmuştu. Hem sektörü denetleyeceğini hem de sosyal medya hesaplarından yatırım tavsiyesi verenleri “cezalandıracağını” belirten SPK, bu konuda oldukça ciddi gibi gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!