Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Başkanlık Seçimlerinden İlk Veriler: Bitcoin Nasıl Tepki Verecek?

Bütün dünyanın gözü günlerdir 3 Kasım tarihine yani ABD başkanlık seçimlerine odaklanmıştı. Bitcoin, Türk lirası, altın ve bunun gibi popüler varlıkların yatırımcıları da özellikle bu seçimlerden çıkacak sonucu büyük bir merak ve belirsizlikle beklemekte. İlk verilerin açıklanması ile Bitcoin fiyatı da buna olumlu tepki verdi. Peki sonuçlar ve uzmanlar ilerleyen günler için neye işaret ediyor?

Bitcoin fiyatı ABD’den gelen ilk verilerin ardından 13 bin 700 dolardan 14 bin dolara kadar yükseldi. Piyasaların başkanlık seçimleri sonuçlarına nasıl tepki vereceğini anlamak için ise güncel verileri de incelemek gerekiyor. Twitter’ın tanınan isimlerinden @temmuz1919‘un aktardığı bilgilere göre, Donald Trump kendisine kazandıracak eyaletleri bir bir ele geçirmeye başladı. Henüz resmi veriler açıklanmamış olsa da Trump’ın “zaferini ilan edeceği” öne sürüldü.

Bu arada Hakan Akbaş gibi uzman isimler ise posta oylarının henüz sayıma dahil edilmediğini ve bu oyların Biden lehine olabileceğini hatırlattı.

Trump, büyük eyaletlerde öne geçti 

ABD’deki başkanlık seçimleri için bu yıl bir ilke imza atıldığı ve erken oylama yolu ile posta yolunu seçen vatandaşların sayısının 65 milyona ulaştığı belirtildi. Sandıkların bu kadar hızlı açıklanmasının bir sebebinin de erken oylama ve posta yolu ile oylama olduğu belirtiliyor. Uzmanlar erken oyların da sayıldığı Florida içerisinde Trump’ın galibiyetine kesin gözüyle bakmakta.

trump bitcoin seçim biden

Biden’ın seçim kampanyasının yöneticisi Jen O’Malley Dillon ise Florida ve Pensilvanya olmadan da 270 delege sayısına ulaşabileceklerini ifade etti. Bu ifade aslında Trump’ın Florida ve Pensilvanya eyaletlerinde çoğunluğu ele geçirdiğinin bir teyiti olarak yorumlanıyor.

Financial Times tarafından yayınlanan canlı seçim verileri, Trump’ın önemli eyaletleri ele geçirmeye başladıktan sonra Biden ile arasındaki farkı kapatmaya başladığını gösteriyor.

bitcoin-kripto-para-abd-baskanlik

Peki anketlerde Biden’ın önde çıkmasına rağmen Trump’ın sürpriz bir şekilde kazanması piyasaları, Bitcoin fiyatını ve Türk lirasını nasıl etkiler? Türkiye’deki kripto para sektörünün tanınan isimlerinden Le public (@berkinovy), konu hakkında yayınladığı açıklamada bu durumu yorumladı.

Bitcoin yatırımcıları seçimi bekliyor

Le public, Joe Biden’ın kazanması durumunda bunun ilk etapta ABD ekonomisi için kötü olacağını ifade etti.  Bitcoin ve borsa yatırımları için seçim sonrasını beklediğini ifade eden Le public gibi düşünen birçok yatırımcı olduğunu söylemek mümkün. Yine de seçim başladığından beri Bitcoin’in yaklaşık 250 dolarlık bir artış kaydettiği görülüyor. BTC/USD paritesi bu yazının kaleme alındığı an itibariyle de 13.768 dolardan işlem görmekte.

Aslında sadece bireysel yatırımcıların değil balinaların da Le public gibi beklediği, Crypto Compare’in yayınladığı bilgilerden de anlaşılabilmekte. BTC fiyatı 14.000 doları görse de aktif cüzdan adreslerinin sayısı sert bir şekilde geriledi. Buna rağmen yüklü BTC işlemleri ise istikrarını korumakta. Crypto Compare uzmanları yatırımcıların harekete geçmeden önce başkanlık seçimlerinin sonuçlanmasını bekliyor olabileceğini ima etti.

Ünlü kripto para analisti Scott Melker, konu hakkında yayınladığı tweet serisinde ise seçimlerin BTC fiyatını nasıl etkileyeceğini yorumladı. Melker, piyasaların “belirsizlikten nefret ettiğini” vurgulayarak, buna bağlı olarak volatilitenin artacağını ifade etti. Kesin bir kazanan açıklanana kadar hareketliliğin had safhaya ulaşacağını belirten Melker, bugün yaşanan sert BTC düşüşü ve devamındaki yükselişi ile şimdiden haklı çıktı.

Türk Lirası ve BTC bundan nasıl etkilenecek? 

Melker, Biden’ın kazanması durumunda ise Demokratların Kongre üzerinde daha fazla söz sahibi olacağını ve Koronavirüs teşvik paketinin onaylanacağını düşünüyor. Tabii ki bu da kısa vadede piyasaları yukarı yönlü hareketlendirebilecek bir unsur olarak görülmekte.

Bitcoin fiyatının da şu an buna tepki verdiğini belirten Melker, yine de anketlerin belirleyici olmadığını ve sürprizlerin olabileceğini not düştü. Trump’ın şu an Florida ve Pensilvanya içerisinde önde çıktığının iddia edilmesi de Melker’in sözünü ettiği belirsizliği ve devamında volatiliteyi rekora götürebilir. Bu, BTC yatırımcıları için bekleyişle dolu bir hafta belki de bir ay anlamına gelebilir.

Buna ek olarak Biden’ın seçilmesi durumunda Türk lirasının değerinde çok daha sert bir düşüş yaşanabileceği kulislerde konuşulmaktaydı. Trump’ın birkaç sandıkta öne geçmesi ile birlikte USD/TRY işlem çiftinde de gevşeme görüldü. Economy for Dummies olarak bilinen Twitter hesabı ise Biden’ın veya Trump’ın kazanmasının sonucu değiştirmeyeceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!