Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Günde İki Kat Değerlenen Stacks (STX) Nedir?

Stacks (STX) fiyatı, kripto para piyasasında görülen düşüşe rağmen bir günde ikiye katladı ve 1,02 dolara çıkarak ATH gördü. Peki Stacks ve STX token nedir?

Stacks (STX); aylık grafikte %123, haftalık grafikte %61 oranında artış kaydetti. STX, 24 saat içerisinde %55 değer kazanarak 1,02 dolara yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

950 milyon dolarlık piyasa değeri bulunan STX, piyasa değeriyle 72. sırada konumlanıyor. STX tokenın günlük hacmi 45 milyon dolar seviyesinde.

stacks-stx
Kaynak

Stacks ve STX token nedir?

Stacks; akıllı sözleşmeleri ve merkeziyetsiz uygulamaları Bitcoin ağına getiren bir Layer 1 blockchain ağıdır. Stacks üzerinde geliştirilen uygulama ve akıllı sözleşmelerin Bitcoin ağını geliştirmesi, daha güvenli hale getirmesi ve finansal açıdan desteklemesi hedeflenir. Stacks, daha güvenli akıllı sözleşme oluşturulmasını sağlamak için Clarity programlama dilini kullanır.

Stacks, Bitcoin ağını temel alarak kendi blockchainindeki işlemleri onaylayan ve güvenliği sağlayan bir madencilik mekanizmasına sahiptir. Proof-of-Transaction (PoX) adı verilen mekanizma sayesinde iki blockchain ağı arasında uyumlu doğrulama işlemleri gerçekleştirilir. Madenciler, ağın güvenliği sağlamaları ve işlemleri doğrulamaları için STX token ödülleriyle teşvik edilirler. Aynı zamanda staking ile benzer şekilde stacking de yapılabilen Stacks’te, kullanıcılar ağa STX kilitleyerek Bitcoin kazanabilirler.

Stacks ağındaki madencilik ve staking ödülleri, ağın kendi tokenı olan STX aracılığıyla dağıtılır. Elde edilen STX’ler; akıllı sözleşme oluşturmak, Bitcoin kazanmak veya Stacks ağına yeni bir varlık eklemek için kullanılabilmektedir. STX’in maksimum arzı 2050 yılına kadar 1.8 milyar olacaktır. Dolaşımdaki arzı ise 1.051 milyardır. STX’i listeleyen borsalar arasında; Binance, KuCoin, Upbit, OKCoin, VCC Exchange ve Gate.io bulunmaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!