Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sürekli Gerçekleşen Blockchain Çatallanmalarının Sonu Geliyor

Ethereum, Monero, Bitcoin ve daha diğerleri… Birçok büyük Blockchain’de çeşitli sebeplerden ötürü sürekli bir fork hali mevcut ve bu durum, sektörün önde gelen isimlerinin de dikkatinden kaçmış değil.

Sürekli olarak yaşanan ve artık adeta bir gelenek haline gelen bu forkların dünyanın en büyük ve şu an için en gelişmiş Blockchain’lerine zarar vereceğini ve onları zor durumda bırakacağını düşünen isimlerden birisi de, Paul Brady.

Bu fork meselesi özellikle önemli çünkü, birçok otorite sürekli olarak ayrılan Blockchainlerin özelleşme konusunda iyice arşa çıkacağını ancak bu durumun bir gerekliliği olarak çok az sayıda firmaya veya girişime hizmet verebileceğini düşünüyor. Örneğin yeni hayata atılmayı düşünen bir projenin kullanacağı Blockchain fork ile ayrılan çok özel bir Blockchain yerine; bildiğimiz Ethereum Blockchain’i olur.

İş dünyasında da ne kadar fazla kişi aynı ağı kullanırsa; önemli müşterileriniz ve iş ortaklarınız ile etkileşim kurma ve işlerinizi halletme şansınız bir o kadar kolay olur. Örneğin internet kafede rahatlıkla oynadığınız bir oyun için; eski dönemlerde çeşitli programlar indirip bunu yapmayı çalıştığınız zamanları düşünün. Aynı ağ üzerinden işler, her zaman daha kolay ilerliyor.

Şu aşamada da bir fork yapılma olayı gerçekten çok kolay. Çeşitli anlaşmazlıkları öne süren bir grup, gayet basit bir şekilde, adeta hiçbir şey olmamış gibi kopyala yapıştır yapıyor ve yeni bir Blockchain kuruyor.

Ancak Brady’e göre bu opsiyon çok da uzun süre hayatımızda yer almayacak çünkü farklı iş kollarından birçok Blockchain şirketi er ya da geç aynı ağ üzerinde buluşacak. İster altın destekli bir token olsun, ister dolar destekli isterse de gayrimenkul satsın, ilgili tokenler her zaman esas ağda yer alacak.

Aynı zamanda tüm dünya sahiplik tanımının değişmesine tanıklık ederken, bu günlerde sektörün dışından gelen firmaların da varlığı büyük önem kazanıyor. Brady, bu firmaların gelecekte çok önemli bir yer teşkil edeceğini belirtirken, yatırımcıya verilecek güvenin doğru bir şekilde tahsis edilmesinde bu tarz 3. firmaların büyük önem arz edeceğini düşünüyor.

Elbette gelecekte de fork olayı illa ki yaşanacak ancak bu ihtimal kabul etmek gerekir ki gün geçtikçe daha da az ilgi çekici olmaya başlamış durumda. Bu tarz özel müşteriler, aldıkları veya yatırım yaptıkları ürünler ile çok sıkı bir bağ kuran insanlar olacak. Çünkü özel bir Blockchain ile işlem yapan bir müşteri genelde o sektördeki yatırımını sadece ona yapmıştır denebilir.

Ancak bu durumda elini taşın altına koyması gereken ve kendini daha da iyi geliştirmesi elzem olan gruplardan belki de en önemlisi bu tarz Blockchainlerin sahipleri. Örneğin Ethereum geliştiricisi Vitalik Buterin, Blockchain’i kullanan tüm şirketlere daha fazla güven tahsis etmeli. Aynı şekilde geliştirici ekip ile birlikte kullanıcılar da bunun ciddi bir iş olduğunu ve zaman içinde daha da olgunlaşacağının farkına varmalı. Çünkü Roma gerçekten de bir günde kurulmadı ve tüm büyük sektörler ve şirketler zaman içinde er ya da geç kend içinde bir denge bulacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment