Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Suudi Arabistan IBM’in Blockchain Platformunu Kullanıyor

Suudi Arabistan’daki gümrük yetkilileri, IBM ve Maersk tarafından ortaklaşa geliştirilen TradeLens adlı Blockchain platformuyla FASAH adlı platformu bir araya getirdiler.

IBM ve Maersk geçtiğimiz yılın Ağustos ayında TradeLens adlı bir platform geliştirdiler. Bu platformun amacı, dijital tedarik zincirlerinin verimliliğini arttırmak. Hala kısmen deneme sürecinde olan bu platformu günümüzde 100 farklı şirket test ediyor.

Suudi Arabistan’daki yetkililer bir süredir 2030 Vizyonu doğrultusunda hareket ediyorlar. Ülke ekonomisini kalkındırmak ve daha güçlü hale getirmek için geliştirilen bu politikada çeşitli fintech projelerine yer veriliyor.

Suudi Arabistan’ın gümrük yetkililerinden olan Ahmed Alhakbani, TradeLens adlı Blockchain platformunun hem “ticareti kolaylaştırdığını” hem de “güvenlik düzeyini arttırdığını” belirterek şu yorumu yapıyor:

“FASAH platformuyla TradeLens arasında kurulan bu bağlantı, doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor.”

Suudi Arabistan’ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de fintech sektöründe çeşitli projelere imza attığını söyleyebiliriz. BAE yetkilileri özellikle Blockchain teknolojisinin ülke ekonomisine katkı sağlayabileceğini düşünüyorlar.

Bu iki ülkenin Blockchain konusunda işbirliği yaptığı da biliniyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan merkez bankaları, sınır ötesi işlemlerde Blockchain teknolojisinden faydalanabilmek için ortaklaşa bir proje başlattılar.

Bazı kaynaklara göre Suudi Arabistan’daki yetkililer kendi dijital paralarını oluşturmayı düşünüyorlar. Koin Bülteni olarak bu konu hakkında paylaştığımız haberde de belirttiğimiz üzere, Suudi Arabistan 2019’un ortalarında kendi dijital para birimini “üretmiş” olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment