Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Suudi Arabistan’ın ‘Petrolsüz Gelecek’ Planlarında Blockchain’e de Yer Olabilir

Suudi Arabistan’da özellikle son zamanlarda Blockchain teknolojisiyle ilgili çeşitli gelişmeler yaşanmaya başladı.

Bizwingz Production House, geçtiğimiz Nisan ayında Suudi Arabistan’daki ilk Blockchain konferansını gerçekleştirdi ve pek çok kişinin Blockchain teknolojisini yakından takip etmeye başlamasını sağladı.

Suudi Arabistan’ın gelecekle ilgili çeşitli planları olduğunu biliyoruz. Bu planlar özellikle petrolün biteceği ya da en azından artık kullanılmayacağı zamanlar geldiğinde ayakta kalmayı sürdürmek için hazırlandılar. Suudi Arabistan’daki yetkililerin petrolsüz geleceğe hazırlanmak için attıkları adımlar arasında çöle devasa güneş panelleri kurmak gibi projeler yer alıyor. Peki Blockchain teknolojisi, Suudi Arabistan’ın geleceğinde önemli bir rol oynayabilir mi?

IBM’nin Orta Doğu&Afrika biriminin genel müdürü olan Takreem El Tohamy, Forbes’a konuştu ve Suudi Arabistan’ın geleceğe yönelik yaptığı planlarda bazı değişiklikler yapıldığını söyledi. Forbes’a konuşan Tohamy, şu açıklamada bulundu:

“Ekonomiyi canlandırmak ve gelir kanallarını çeşitlendirmek için girişken adımlar atan ülke, önümüzdeki on yılın en önemli yatırım merkezlerinden biri olmaya aday.”

Suudi Arabistan, dünya genelinde önemli bir yatırım merkezi haline gelmek için çeşitli adımlar atıyor elbette. Bu adımlar arasında e-hükümet sistemini hazırlamak, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmek gibi şeyler var. Ayrıca ülkenin planları arasında dijital dönüşümün de önemli bir yer aldığını söylemek mümkün.

Suudi Arabistan’ın dijital dönüşümü tam kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmesi için özellikle Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Blockchain gibi teknolojilere uyum sağlaması gerekiyor. Tohamy:

“Dijital dönüşüme doğru ilerleyen bu yol rekabetle başa çıkma, harcama ve bütçe meseleleri, vatandaşların taleplerini şekillendirme gibi zorluklarla nasıl mücadele edileceğinin belirlenmesinde kilit rol oynayacak. Özellikle Blockchain teknolojisinin hem devlet hizmetlerini dijitalleştirme hem de sağlık, eğitim, bankacılık ve emlak gibi sektörleri yeniden şekillendirme potansiyeli var.”

Suudi Arabistanlı yetkililer ülkenin petrole olan bağımlılığını azaltmak ve ülkenin gelir yollarını arttırmak için 2020 Ulusal Dönüşüm Programı ve 2030 Vizyonu gibi çeşitli projeler başlattılar. Arab News tarafından yapılan bir haberde ülkenin 2030 Vizyonu adlı projeyle tam olarak neyi hedeflediğinden bahsediliyor:

“Suudi Arabistan 2030 Vizyonu ile birlikte dünyanın en büyük 19. ekonomisi olmaktan çıkıp ilk 15’e girmeyi hedefliyor. Hükümet buna ek olarak 2015 yılında petrol dışından elde ettiği 43.2 milyar dolarlık geliri 2020 yılında 162 milyar dolara, 2030 yılında ise 270 milyar dolara çıkarmak istiyor.”

Blockchain teknolojisiyle birlikte uluslararası bankacılık işlemlerinin çok daha kısa bir sürede gerçekleşebileceğini, bütçe harcamalarında ciddi tasarruflar sağlanabileceğini biliyoruz. Tohamy’ye göre bu teknoloji sayesinde resmi belgelere duyulan güvende de ciddi bir artış yaşanacak çünkü bu gibi belgelerde artık ‘sahtekarlık’ durumu yaşanmayacak. Tohamy:

“Sahtekarlık yapılamayacağı için üniversite diplomaları çok daha güvenilir olacak.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment