Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Taliban Kripto Paralar İle Savaşıyor: Afganistan’da 16 Borsa Kapandı, Onlarca Kişi Tutuklandı

Taliban, Afganistan’ın kontrolünü ele geçirdikten sonra haziran ayında kripto para ticaretini yasaklamıştı. Şimdide yerel yetkililer kripto para borsalarıyla iş birliği yaptığı bilinen insanları tutuklamaya ve borsaları kapatmaya başladı.

Afganistan’da Taliban iktidara geçtikten sonra, milyarlarca dolarlık uluslararası yatırımın kesilmesi ve ABD yaptırımlarının ülkenin dış varlıklarını dondurması nedeniyle yerel halkın mali durumunun kötüleştiği biliniyor. Haziran ayında, Afganistan’ın Taliban liderliğindeki merkez bankasının çevrimiçi döviz ticaretini ve kripto paraları yasakladığı açıklanmıştı. Bir Taliban sözcüsünün Bloomberg‘e verdiği demeçte, bankalardaki Forex ticaretini yasa dışı ve hileli olarak gördüğünü ve “İslam hukukunda bunu onaylayacak bir talimat bulunmadığını” söyledi.

Taliban kontrolü ele aldıktan sonra Afganistan halkının kripto paralara olan ilgisi hızla arttı ve kritik bir konuma geldi. Bu noktada, insanların yurtdışından para transferi yapabilmesinin tek seçeneği haline gelen kripto paralar gerçek amaçlarına hizmet eder bir şekilde Afgan halkı tarafından kullanılmaya başlandı. Google trend verileri, “Bitcoin” ve “Kripto” için yapılan web aramalarının Taliban kontrolünden hemen önce arttığını gösteriyor. Dijital varlıkların dünyadaki yaygınlığını haritalayan 2021 tarihli Chainalysis verisine göre Afganistan, Küresel Kripto Benimseme Endeksi’nde ilk 20 ülke arasına bile girdi.

Ancak yerel basından gelen yeni haberlerde Taliban yetkililerin ülkenin batısındaki Herat kentinde en az 16 kripto borsasını kapattığı ve borsalarla ilişkisi olan insanları tutuklamaya başladığı bildiriliyor. Kripto paraların yasaklanmasından 3 ay sonra gelen bu tutuklama haberleri, bir çok konuda radikal görüşlere sahip Taliban için alışılmadık bir uygulama değil. Yerel basın tarafından söz konusu kripto para borsalarının isimlerine dair bir açıklama yapılmazken, Taliban örgütünün misilleme ve tutuklama eylemlerine kararlı bir şekilde devam edeceği belirtiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!