Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tanesi Bir Dolardan 20 Bin Bitcoin Alan Bay Smith’in Hikayesi

Bitcoin, 1 doların dahi altındayken 20 bin adet Bitcoin satın alan; milyoner olup işini bırakarak dünya turuna çıkan bir yazılım mühendisinin hikayesi. Kripto para dünyası ile ilgilenen, yatırımı olan veya hiç yatırımı bile olmayan, herkes bir Bay Smith olmaz istemez mi?

Masalımız, bir varmış bir yokmuş diye başlayamıyor. Çünkü diğer masalların aksine yüzyıllar öncesine değil yalnızca 10 yıl öncesine dayanıyor. Gerçi, Bitcoin ve kripto paraların tarihi göz önünde bulundurulup teknolojinin ne kadar hızlı değiştiği de dikkate alınırsa 10 yıl, yüzyıllara bedel olabilir.

Modern fintech masalımızın baş kahramanı Bay Smith, Bitcoin yatırımı sayesinde milyoner olmadan önce, Silikon Vadisi’nde çalışıyordu. Bay Smith, bir teknoloji firmasında yazılım mühendisiydi ve hem işini hem de iş arkadaşlarını çok seviyordu. Bu sevdiği iş arkadaşlarından biri bir gün Bay Smith’e “Bitcoin denen şeyi duydun mu?” dedi. Bay Smith Bitcoin denen ve finans tarihini kökten değiştirecek olan bu şeyi hiç duymamıştı. Arkadaşları Bay Smith’e yaklaşık bir hafta boyunca Bitcoin’den bahsetti. Ve bu zaman zarfında Bitcoin 0,008 ABD Doları’ndan, 0,08 ABD Doları’na kadar yükseldi.

Bay Smith, Bitcoin’in bu performansından çok etkilendi ve birkaç ay boyunca her gün Bitcoin fiyatlarını kontrol etti. Bitcoin’in gelecek potansiyeline olan inanç ile yatırımına başlamadan önce kripto paranın arkasındaki teknolojiyi daha iyi anlamak istedi. Bay Smith araştırmalarını derinleştirip Bitcoin’in arkasındaki felsefeyi daha iyi anladıkça bu yeni dünyaya ait olduğunu fark etti.

Bitcoin-Bay-SmithFakat o dönemler ne yatırım tavsiyesi veren yorumcular vardı ne de analistler. Bay Smith ne kadar yatırım yapması gerektiğinden emin olamadı ve 3 bin dolar ile başlamaya karar verdi. Bitcoin başına yaklaşık 0,15 dolar ödeyerek 20 bin Bitcoin aldı. Bay Smith’in yatırım yaptığı dönemde Bitcoin, Silikon Vadisi’nde bile bilinen bir şey değildi.

Bay Smith yatırım yaptığı ilk günden beri bunun uzun bir koşu olacağını hissediyordu ve Bitcoin’in onu getirebileceği nokta hakkında hiçbir fikri olmasa da, heyecanlanıyordu. İlk zamanlar Bitcoin fiyatlarını her gün değil, 1-2 ayda bir takip etmeye karar verdi.

3 bin dolarlık Bitcoin yatırım bir kenarda dururken Bay Smith, 2013 yılına kadar Silikon Vadisi’ndeki işinde çalışmaya devam etti. Bitcoin 2013 yılında, medyada daha fazla yer almaya ve daha fazla insanın dikkatini çekmeye başladığında değer artışı da beraberinde geldi. Smith, Bitcoin yalnızca bir günde %10 ve hatta daha fazla artmaya başladığında; bu kadar hızlı takdir görmesine inanamadı. Bitcoin’in bu performansı karşısında Bay Smith, hem gergindi hem korkuyordu hem de kafası karışmıştı. Neler olacağını kestiremiyordu.

Bitcoin fiyatı, satın aldığı fiyatın 2 bin katından fazla değerlenip 350 dolara ulaştığında Bay Smith, 2 bin tanesini satmaya karar verdi. Birkaç gün sonra Bitcoin fiyatı 800 dolara dayanmıştı; Bay Smith bir 2 binlik daha sattı. Bitcoin fiyatı katlanarak artmaya devam ederken Bay Smith kendini 2.3 milyon dolarlık bir servetin üzerinde buldu. Bu olanlar kesinlikle çılgıncaydı; Bay Smith işinden ayrıldı ve hemen ertesi hafta bir dünya turuna çıktı.

Bitcoin-Bay-SmithBay Smith Gerçek mi?

2017 yılında Forbes’tan Jordan Bishop, Bay Smith olduğunu iddia eden ve Bishop’a yukarıda geçen hikayeyi anlatan bir adam ile, Hong Kong’taki lüks bir otelin 56. katındaki restoranda buluştu. Gerçekleşen röportajda Bay Smith, adının anonim kalmasını istedi ve son 4 yıldır Bitcoin üzerinden kazandığı servet ile oldukça lüks bir hayat yaşadığını anlattı. Öyle ki yalnızca first class’ta uçtuğunu, dünyanın dört bir yanındaki en seçkin otellerde konakladığını ve sadece son 1 ay içinde Singapur, New York, Las Vegas, Monako, Moskova, Zürih ve Hong Kong’ta bulunduğunu dile getirdi. Bay Smith’in hikayesinin ne kadarı gerçek ne kadarı değil tabii ki bilinemiyor fakat; Bishop yaptıkları röportaj sırasında Bay Smith’in içinde 1 milyon BTC olan bir cüzdan gösterdiğini doğruladı ve bunu yazısında aktardı.

Bay Smith, belki gizemli kişiliği belki de milyoner olduktan sonra yaşadığı hayat ve yaptığı seçimlerle bir efsane haline geldi. Kripto para dünyasında dijital paralar ile ilgilenip, Bay Smith gibi olmanın hayalini kuran pek çok insan bulunuyor. Ya siz, bir Bay Smith olmak ister misiniz?

Bitcoin Bay Smith

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!