Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland Bankalar Arası Ödemeler İçin Merkez Bankası Destekli Kripto Parayı Deniyor

Ülkenin merkez bankası olan Bank of Thailand (BoT), bankalar arası ödeme ve tasfiye hizmetleri için blockchain teknolojisinin kullanımını araştırmakta.

Çarşamba günü Singapur‘da yapılan bir etkinlikteki konuşma esnasında, merkez bankasının müdürü Veerathai Santiprabhob, ülkenin blockchain teknolojisinin farklı sektörlerini araştırma planı dahilinde, toptan bir merkezi banka destekli kripto para birimi geliştirdikleri ifade etti.

Inthanon isimli bu proje, bankanın kendi blockchain tabanlı kripto para birimini oluşturup bunu bankalar arası ödemeleri daha hızlı ve daha ucuz yapmak için kullanmayı amaçlıyor.

Santiprabhob’a göre denemenin asıl amacı ise merkez bankası destekli kripto para birimini günlük hayata aktarıp daha geniş kitlelere yaymadan önce teknolojinin potansiyelini anlayabilmek.

Müdür konuşmasında şunları ifade etti:

”Diğer merkez bankaları gibi bizim de hedefimiz direkt olarak merkez bankası destekli kripto para birimini çıkartmak değil, ancak bunun yerine bu teknolojinin kullanıcılardan bağımsız olarak kurumlar arası ve sonra da asıl potansiyelini keşfetmek. Bu çabalar mevcut sistemlere göre daha az aracılık faaliyeti gerektirdiğinden daha hızlı ve daha ucuz işlem sağlama avantajının yanı sıra daha düşük onay süresine de sahip olacaktır.”

Bu çaba Bank of Thailand’ın blockchain teknolojisini keşfetmeye çalıştığı bir kaç önceki projesinin de takibi niteliğinde.

Bu güzel tabloların ve gelişmelerin yanı sıra Tayland geçtiğimiz Mart ayında kripto paraları vergilendirmeye başlayacağının haberini vermişti.

Bütün bu gelişmelere ek olarak bankanın müdürü bankanın blockchain platformu kullanarak bonoları dijital olarak sunabileceği bir kavram ispatı üzerine de çalışamalar yapmakta ki bu eğer başarılı olursa ”kişisel yatırımcılara olan bono tahsilatını 15 günden 2 gün gibi kısa bir süreye indirgeyebilir.”

Müdür kavram ispatının ”neredeyse hazır” olduğunu belirtti ve bu ürünün ”çok yakın bir zamanda” piyasaya çıkmasını beklediğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment