Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland Bankalarından Blockchain Girişimi

Tayland merkez bankasının Pazartesi günü yaptığı duyuruda, on dört Tayland bankası, teminat mektuplarını paylaşımlı bir blockchain platformunda sayısallaştıracak olan Thailand Blockchain Community Initiative (Tayland Blockchain Topluluğu Girişimi)’ni oluşturmak için güçlerini birleştirdi.

Ülkenin büyük bankalarının hepsi – Bangkok Bank, Krung Thai Bank, Slam Commercial Bank ve Kasikornbank – Linux Vakfı’nın teknoloji platformu Hyperledger Fabric‘e fayda sağlayacak girişime katılacak.

Tayland Bankası Başkanı Veerathai Santiprabhob, Nikkei ile ilgili düzenlenen bir basın toplantısında, “bu paylaşım altyapısı ile birlikte, bankaların kendi altyapıları için yatırım yapmaları gerekmiyor” dedi. “Birlikte çalışabilirlik verimliliği arttırıyor, finans sektöründeki maliyetleri düşürüyor, tüketici ve iş sektörünün ihtiyaçlarını ele alıyor.”

Grubun blockchain platformu ilk olarak Temmuz 2017’de IBM ve Kasikornbank işbirliğinde başlatıldı.

Tayland’da müşterilerin ödeme yükümlülüklerini garanti altına almak için bankalarca verilen belgeler olan teminat mektuplarının idare edilmesi günler sürebiliyor. Belgelerin sayısallaştırılması ve blockchaine kaydırılması, Nikkei’ye göre satış işlemleri süresini sadece otuz dakikaya indirebilir.

Tayland gazetesi The Nation’un Santiprabhob’un sözlerinden alıntısı:

İş dünyası için, Tayland Blockchain Topluluğu Girişimi, farklı bankalar tarafından sağlanan aynı finans hizmetlerine bağlanmanın karmaşıklığını azaltacak, aynı blockchain ağında veri doğrulamayı kolaylaştıracak, sahtecilik risklerini azaltacak ve güvenliğin yanı sıra dakikliği de arttıracaktır.

Sistem başlangıçta Tayland merkez bankasının sandboxunda test edilecek, devlet mülkiyetindeki ihalelere ve diğer yurtiçi alım satım işlemlerine teminat mektupları vermek için kullanılacaktır.

Devlete ait bir enerji şirketi olan The Electricity Generating Authority of Thailand ve Tayland’ın en büyük ikinci şirketi olan Siam Cement Group da girişime katılım sağlamak için hazır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment