Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Başkanı Trump’ın Petro Yasağını ‘Kınıyor’

Venezuela’nın başkanı olan Nicolas Maduro, ülkenin dijital parası Petro sayesinde “ABD Doları ile olan bağların kırılacağını ve… Venezuela’daki ekonomik sistemin refah içinde olacağını” söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz gün Venezuela’nın dijital parası Petro’nun ABD’de yeri olmadığını belirtmiş ve Petro’nun ABD’de kullanımını tamamen yasaklamıştı.

Venezuela’nın başkanı Maduro ise bugün yaptığı açıklamalarda “Donald Trump rejiminin Venezuela halkına, Venezuela’nın finans ve ekonomi sistemine karşı uyguladığı bu yeni yaptırımları kınadığını” söyledi. Maduro tarafından yayınlanan bildiride ABD’nin uyguladığı bu yeni yaptırımların Birleşmiş Milletler anlaşmalarına aykırı oldukları, Venezuela’nın egemenliğini kısıtladıkları belirtiliyor. Ayrıca bu yaptırımların “yeni ve daha agresif bir emperyalizmin göstergesi oldukları” ve Trump tarafından alınan kararla birlikte “Venezuela’ya açılmış ekonomik savaşın daha da şiddetlendiği” belirtiliyor.

Maduro, Venezuela’nın 5 milyon varil petrol ile desteklenen Petro sayesinde “ABD Doları ile olan bağlarını kıracağını ve ülkedeki ekonomik sistemin refah içinde olacağını” düşünüyor.

Trump tarafından imzalanan ve Beyaz Saray tarafından yayınlanmış bildiride “9 Ocak 2018 itibariyle Venezuela hükûmeti tarafından veya adına üretilmiş herhangi bir dijital para ile bağlantılı tüm işlemlerin, finansman sağlanmasının ve Amerika Birleşik Devletleri’nden biri veya Amerika Birleşik Devletleri’ndeki biri tarafından yapılan diğer işlemlerin yasaklanmasına” karar verildi.

Trump ve genel olarak Petro eleştirmenleri, Petro’ya güvenilemeyeceğini düşünüyor ancak Maduro, Petro’nun ön satışında 5 milyar $ elde edildiğini iddia ediyor.

20 Şubat’ta ön-satışına başlanan Petro’nun başlıca üretim amacı ABD tarafından uygulanan yaptırımlara karşı çıkabilmekti.

Başkan Maduro geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Petro’nun Venezuela’nın “finansal egemenliğini güçlendireceğini, finansal işlemler yapmasını ve finansal yaptırımları aşmasını sağlayacağını” söylemişti. Yaptırımları aşmak adına dijital paraya başvurma fikri ilk olarak Venezuela’da hayata geçirildi ancak bu fikri uygulayan son ülke de mi Venezuela olacak bilinmez. Yakın zamanda çıkan bazı haberler diğer ülkelerin de kendi dijital paralarını çıkarmayı düşündüklerini gösteriyor. Özellikle Rusya’nın bu konuda bazı çalışmaları var.

Venezuela’da Kripto Para Müfettişi olarak hizmet veren Carlos Vargas’a göre Petro’yu 127 farklı ülkeden 83,000 kişi satın aldı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment