Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Halk Bankası’nın Yeni Başkanı Bitcoin’e Ilımlı Yaklaşıyor

19 Mart’ta Çin Halk Bankası’nın (PBOC) başına yeni bir isim atandı. Bundan böyle PBOC’nin başkanı olarak hizmet verecek olan Yi Gang bundan birkaç sene önce kripto paralar hakkında konuşmuştu ve bu konuşma gayet olumluydu. Kripto paralar hakkında kısmen olumlu düşüncelere sahip olan birinin PBOC’nin başına atanması, bankanın kripto paralara karşı tutumunu bir nebze yumuşatabilir.

Çin medyasından gelen haberlere göre Yi 2013 yılının sonlarında Bitcoin hakkında konuşmuş ve PBOC’nin Bitcoin’i en azından yakın zamanda resmi olarak tanıyamayacağını söylemişti. Gang’in yaptığı olumlu yorum ise Bitcoin’in potansiyeli hakkındaydı. Bitcoin’in bir işlem aracı olarak gelecek vaat ettiğini söyleyen Gang, Bitcoin sayesinde “sıradan insanların da katılım gösterme özgürlüğüne kavuştuklarını” belirtmişti.

PBOC’nin başkan yardımcısı olan Pan Gongsheng de Aralık 2017’de Bitcoin hakkında konuşmuştu ancak Gongsheng tarafından yapılan yorumların pek olumlu olduğunu söyleyemiyoruz. Ne de olsa kendisi Bitcoin’in “öleceğini” düşünüyor. Yeni başkan Yi ise Bitcoin’in “ilham verici” olduğunu ve insanların Bitcoin ile ilgilenmeye devam edeceklerini düşünüyor.

Yi Gang, Ulusal Halk Kongresi’nin kararıyla PBOC’nin eski başkanı Zhou Xiaochuan’ın yerine atandı. Eski başkan Zhou 9 Mart’ta yaptığı konuşmada kripto paraların “teknolojik açıdan kaçınılmaz olduklarını” ancak banka sisteminin Bitcoin’i hala bir ödeme aracı olarak kabul etmediğini belirtmişti.

Singapur’daki OCBC Bank’in ekonomistlerinden Tommy Xie’ye göre Yi Gang “geçtiğimiz birkaç yılda Çin’de yapılan ekonomik reformların gerçekleşmesini sağlayan ana etmenlerden” biri. Yi’nin Çin ekonomisindeki reformları destekliyor olması ve kripto paralara da kısmen ılımlı yaklaşıyor olması göz önünde bulundurulunca, önümüzdeki süreçte Çin’in kripto paralara biraz daha farklı yaklaşmaya başlaması gayet mümkün.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment