Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PBoC Yöneticisi Bitcoin’in Öleceğine İnanıyor

Çin Halk Bankasının (PBoC) başkan yardımcısı Pan Gongsheng Sina ile yaptığı röportajda Bitcoin’in uzun vadede düşüş yaşayacağına inandığını söyledi.

“Keynes’ten öğrendiğimiz gibi ‘piyasa senin karşılayabileceğinden daha uzun süre irrasyonel kalabilir.’ Yapacak tek şey kaldı: Nehir kıyısına oturup bir gün Bitcoin’in cesedinin geçmesini izlemek.”

Gongsheng aynı zamanda PBoC ve yerel Çin otoritelerinin kripto para ticaretlerini durdurarak doğru kararı verdiğini söyledi. Gongsheng:

“Aylar önce Bitcoin borsalarını kapatmamış ve ICO’lara karşı önlem almamış olsaydık, eğer Çin hala daha Dünya’daki Bitcoin ticaretinin ve ICO üzerinden para toplamanın %80’inden sorumlu olsaydı… ne olurdu? Bu soruyu düşünmek beni korkutuyor.”

Çin Piyasası O Kadar Büyük Değildi

Gongsheng’in öne sürdüğü Çin’in küresel Bitcoin piyasasında %90’lık paya sahip olduğu iddiası kripto para sektöründeki pek çok analist, yatırımcı ve araştırmacı tarafından kabul görmedi. Çin’deki Bitcoin borsa piyasaları ve ticaret platformları yıllar boyunca sıfır-işlem ücretine dayalı bir sistem kullandılar. Tüm ticaretler tamamen ücretsizdi, hiçbir işlem ücreti olmadan.

Sıfır-ücretli borsaların sorunu, yüksek enflasyon hacimlerine yol açabilecek bot’lara ve wash-trading‘e olan zayıflıkları. Dolayısıyla sıfır-ücret sistemine dayalı bir piyasasının “gerçek” ticaret hacmi aslında görünenin çok daha azı.

Kasım 2016’de PBoC tüm Çin ticaret platformlarının ve borsalarının sıfır-ücret ticaretine bir son vermesini talep etti. Neredeyse aniden, Çin’in Bitcoin piyasasındaki %90’lık payı %7’ye düştü. Çin asla Dünya’nın en büyük Bitcoin piyasası olmadı. İkincisi bile değildi çünkü Çin’in önünde Japonya, ABD, Güney Kore ve Avrupa geliyordu. Çin Dünya’nın en büyük beşinci Bitcoin piyasasıydı.

Daha da ötesi, eğer ki Çin Dünya’nın gerçekten en büyük Bitcoin piyasası olsaydı kripto para borsalarına karşı yaptırımlarının Bitcoin fiyatında çok daha büyük bir etkisi olurdu. Ancak Çin kripto para ticaretini yasakladığından beri Bitcoin fiyatı 5 bin $’dan 11 bin 665 $’a kadar geldi.

Çin’de Bitcoin’e Talep Artıyor

Bitcoin Association of Hong Kong kurucusu Leonhard Weese’in söylediği üzere Çin kripto para borsalarını kapattıktan sonra Çin’in ileri gelen büyük borsaları Hong Kong Bitcoin piyasasına göç etti.

Weese, Huobi, OKCoin, BTCC (Huobi Pro olarak işlem yapıyor) ve OKEx borsalarının şuanda küresel Bitcoin ticaretlerinin %7’sini oluşturduğunu belirtti. Çin’deki yatırımcılar yüzde sekize varan yüksek prim oranlarıyla Bitcoin satın alıyorlar. Weese, pek çok yatırımcının Hong Kong üzerinden ticaret yapabilmek için denizaşırı banka hesapları kullandığını söylüyor. Weese:

“Hong Kong’da Gatecoin, Octagon Strategy, Circle Trading ve Genesis Block’tan oluşan dört tezgah üzeri (OTC) ticarete odaklanmış platform, şuanda 1 ile 10 bin BTC arasında değişen işlem emirleri için birbiriyle rekabet halinde.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment