Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Halk Bankası Başkanı’ndan Kripto Para Açıklamaları

Çin Halk Bankası’nın (PBOC) başkanı olan Zhou Xiaochuan kripto paralar hakkında konuştu. Zhou, Çin Halk Bankası’nın “spekülatif kripto para ürünlerinden” haz etmediğini ve bankanın Bitcoin ve ICO gibi projeleri takip ettiğini, bu alanda düzenleyici çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Başkan’dan Kripto Para Açıklamaları

Çin’in kripto para para ve ICO konularında karmaşık bir geçmişi var. Bir zamanlar Bitcoin’in sahip olduğu ticaret hacminin ciddi bir kısmı Çin’den geliyordu ancak 2017 yılının sonlarına doğru bu durum değişti. Çin’in merkez bankası, Çin’deki kripto para borsalarının kapatılması ve Çin içerisinde ICO gerçekleştirilmemesi yönünde karar verdi. PBOC’nin başkanı Zhau Xiaochuan, bu hafta Ulusal Halk Kongresi’nde gerçekleşen konferansta kripto paralar hakkında çarpıcı yorumlarda bulundu.

Medyaya “pek çok kripto para çok ciddi büyüme yaşadı ve bu büyümenin müşterilere ve bireysel yatırımcılara olumsuz etkileri olabilir” şeklinde konuşan Zhau şöyle ekledi:

“İnsanları bir gecede zengin olacaklarına inandıran spekülasyonların yapılmalarına imkan tanıyan kripto para ürünlerini sevmiyoruz.”

Kripto Paraların Gelişmeye İhtiyaçları Var

Zhou teknik bir açıdan bakıldığı zaman kripto paraların kaçınılmaz olduklarını da söylüyor. Pek çok kripto paranın ortaya çıkış amacı dünya çapındaki para sistemini geliştirmek ve özellikle de işlem ücretlerini kısmaktı. Zhou, kripto paraların bu amaçtan saptıklarını düşünüyor ve bu yüzden de kripto paraların şu anki hallerini sevmiyor. Zhou’ya göre piyasanın şu an gördüğü ilginin büyük çoğunluğu “spekülasyon”dan ve hızlıca zengin olma hayallerinden kaynaklanıyor. Zhou’ya göre kripto para projelerinin şunlara odaklanmaları gerekiyor:

“Güvenliğin ve gizliliğin korunmasının yanı sıra kullanım kolaylığı, çabukluk ve düşük maliyet.”

PBOC Destekli Kripto Para?

Çin’deki bazı yerel haber kaynaklarına ve Ulusal Halk Kongresi’ndeki konferansa bizzat katılan kişilerin yorumlarına bakacak olursak görüyoruz ki pek çok kişi Zhou’nun PBOC destekli bir kripto paradan bahsettiği izlenimine kapılmış. Zhou’nun yaptığı yorumlara baktığımızda açıkça anlıyoruz ki Zhou kripto paraların gelip geçici şeyler olduklarını düşünmüyor. Zhou yalnızca kripto paraların şu an yaşadıkları bazı teknik problemlerin çözülmeleri gerektiğini düşünüyor. Başkan aynı zamanda kamu görevlilerinin ve Çin’deki kurumların, kripto para ve Blockchain alanlarında araştırma yapmak için işbirliği yapmasını umuyor. Zhou:

“Odak noktası reel ekonomiye fayda sağlamak olmalı. Kripto paralar mevcut finans sistemine ayrı düşmemeliler.”

Zhou’nun bu yorumları yaptığı gün, kripto para borsası Okcoin’in kurucusu Xu Kexing de açıklamalarda bulundu ve Okcoin’in, Çin’e yardım etmekten mutluluk duyacağını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment