Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland Kripto Paraları Vergilendirmeye Başlayacak

Yayımlanan bir rapor Tayland hükumetinin yönetici gücü olan bakanlar kurulunun, kripto para birimleri konusuna düzenlemeler getirmeyi hedefleyen iki kraliyet kararname taslağının geçici olarak yürürlüğe girmesi hükmünü verdiğini gösteriyor.

Taslaklar hakkında –kripto paralar ve Initial Coin Offering işlemleri ile aynı zamanda kripto para piyasasındaki kazançlara olası bir vergi zorunluluğu getirmek üzerine olan- ilk defa Salı günü devlet bakanları arasında anlaşmaya varıldı.

Mevzuatın yasalaştırılmadan önce, Tayland’ın başbakanına yasamaya ilişkin meselelerle ilgili bildirilerde bulunan danışma konseyi görevi gören Eyalet Konsey’i tarafından da incelenmesi ve ardından son onayını almak için kabineye yeniden sunulması gerekiyor. Bangkok Post‘a göre bu yalnızca gelecek hafta kadar erken bile gerçekleşebilir.

Rapor bunlara ek olarak, Maliye Bakanlığı, Bank of Thailand, Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu ve Kara Paranın Aklanmasını Önleme Bürosu gibi ülkedeki çeşitli düzenleyicilerden alınan onaylama hakkındaki ilave geri dönüşler de kararnamenin ilkeleri gereğince dikkate alınacağını söylüyor.

Kraliyet kararnamesi Tayland’da, halkın güvenliği konusunda endişe doğuran henüz gelişim aşamasındaki hususlara kurallar koymayı sağlayan bir yasama yolu.

En yeni yasal çabanın kripto paraların kara para aklama, suç işleme ve vergi kaçaklığı aracı olarak kullanımının artışı ile birlikte gelmesine rağmen Tayland Başbakan Yardımcısı Wissanu Krea-ngam konu hakkındaki açıklamalarında asıl niyetin alım satım ve Initial Coin Offering benzeri kripto para etkinliklerini yasaklamak olmayıp aslında resmi kurallar çıkararak yatırımcıların güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Bununla beraber, ikinci kraliyet kararnamesi kripto para yatırımları üzerinden elde edilen piyasa kazançlarına vergi yükümlülüğü getirmeyi hedefliyor. Verginin oranı henüz belirlenmiş olmasa da Bangkok Post‘a göre yüzde 10 veya 15 civarında kalması bekleniyor.

Daha önceden sanayi uzmanları kamuoyu görüşünü de alarak Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu‘na Tayland’da kripto para yasaları çıkarması için çağrıda bulunmuştu.

Bu girişimin karşılığında Wissanu raporda, Maliye Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsalar Kurumu’nun kripto para borsaları, aracı ve satıcılarının ilgili makamlara kayıt yaptırması zorunluluğunu getirecek eklenti teşkilat kanunu çıkarmak üzerine çalıştığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment