Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TBMM: Bitcoin Pazarından Gelir Elde Etmemiz Mümkün Olabilir

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, kripto paralar ile ilgili hazırladığı raporda, bu alanda “Teşvik edici düzenlemeler yapılması” halinde, “Bitcoin pazarından gelir elde etmenin mümkün olabileceğini” açıkladı.

Önder Yılmaz’ın haberine göre TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, 16 Nisan’da “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” başlıklı bir rapor hazırladı.

Bu pazardan gelir elde edilebilir

Bitcoin gibi kripto paralar, altın ve daha farklı para sistemlerinin tarihsel gelişimi ile aynı çerçevede ele alındı. Bitcoin’in, bankaların, aracı kurumların, otoritelerin ve hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden, her türlü işlem masraflarından ve kısıtlamalarından uzak” olduğu belirtildi.

Kripto paraların mevcut finans düzeni içindeki konumu incelenirken, Türkiye için “Riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek.” dendi.

“Umut verici ve gelişmeye açık”

Kripto para piyasasının toplam değeri, bu yıl 2 trilyon doları aştı. Hazırlanan raporda, bunların “kayda değer derinlikte bir para piyasası oluşturduğu” ifade edildi. CoinGecko’ya göre piyasasının günlük hacmi, 330 milyar dolara yakın.

Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, bu büyümeyi “kara para aklanması ve yasa dışı işlemler” ile ilgili yapılan “eleştirilere” rağmen, “bir tarihsel birikimin başarı aşaması” olarak tanımladı. Bu aşamaya ayak uydurmak için “çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir” dendi.

Bitcoin’in beraberinde getirdiği teknolojilerin “umut verici ve gelişmeye açık” olduğu vurgulanırken şunlar eklendi:

“Bitcoin’den sonra pek çok altcoin geliştirilmiştir fakat şimdilik hepsinin başarısı Bitcoin’e endekslidir. Bitcoin; banka, aracı kurum, otorite ve hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden, işlem masrafı ve kısıtlamalarından uzaktır.

Bitcoin’le duyurulan blockchain teknolojisi ise güvenilir bir aracıya ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerde kullanılabilecek bir teknolojik çözümdür. Blockchain, Bitcoin’in başarısına da endeksli değildir.”

Önemli riskler barındırıyor

Milliyet’in haberine göre TBMM, kripto paralara ilişkin riskleri değerlendirirken TCMB’ninkine benzer ifadeler kullandı. Bu doğrultuda sıralanan riskler şu şekilde oldu:

  • Herhangi bir düzenleme ve denetime tabi olmaması,
  • Merkezi bir muhatabının bulunmaması,
  • Piyasa değerinin aşırı oynaklık göstermesi,
  • Yasa dışı faaliyetlerde kullanılabilmesi,
  • Cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi,
  • İşlemlerin geri dönülemez olması.

Kripto, dijital ve sanal para arasında fark var

Kripto varlıklar için zaman zaman kullanılan farklı terimleri ele alan Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, kripto, dijital ve sanal para arasında şu ayrımı yaptı:

“Kripto paralar dışındaki dijital ve sanal paralar, kendi başlarına para birimi değildir. Temsil ettikleri ülkenin ulusal para birimine dayalıdır ve o ülkenin merkezi otoritelerince düzenlenip denetlenebilir.

Yani, dijital olarak bir değeri temsil eden varlıklar dijital para birimidir. Bu para biriminden, itibari para cinsinden tanımlananlara elektronik para, itibari para cinsinden tanımlanmayanlara ise sanal para denilmektedir. Merkezi olmayan sanal paralardan şifre bilimi kullananlar ise kripto para olarak adlandırılmaktadır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!