Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Başkanı’ndan Dijital Türk Lirası Açıklaması: Kritik Noktadayız!

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Dijital Türk Lirası hakkında “kritik bir dönüm noktasındayız” açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısında, Dijital Türk Lirası ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Hafize Gaye Erkan, dijital merkez bankası paralarının (CBDC) tasarımı ve kullanımdaki son gelişmeleri değerlendirdi. Hafize Gaye Erkan, “kritik bir dönüm noktasında” olduklarını belirtirken açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı CBDC sistemlerinin oluşturulmasında BIS’in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri var. Dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir. Birlikte çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmadan hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları açısından etkin ve etkili bir küresel aktarım sağlayamaz.

TCMB Başkanı ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı‘ndaki iş birliğinin; ticaret ve havale işlemlerinde sınır ötesi CBDC işlemlerinin kolaylaştırılmasının sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!