Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Faiz Oranını Yüzde 17’ye Çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını tamamladı. TCMB toplantı sonucunda politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltme kararı aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomide üçüncü çeyrekte başlayan toparlanmanın devam ettiğini açıkladı. TCMB; Covid-19 vakalarının artmaya devam ettiğini ve küresel ekonomideki belirsizliklerin aşı gelişmelerine rağmen sürdüğünü açıkladı. Kurul, bu belirsizliği de göz önüne alarak “enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yıl sonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına” karar verdi.

Toplantıdan beklenen neydi?

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafınca düzenlenen faiz anketine katılan ekonomistler, TCMB’nin sıkılaşma adımlarının süreceğini yönünde tahminde bulundu. Toplamda 21 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinde 150 baz puan artışa gidileceği oldu. Ankette alınan en düşük beklenti 75 baz puanlık artış; en yüksek beklenti 200 baz puanlık artış oldu.

Dolarda son durum ne: Kaç lira?

Dolar bu haftayı TL karşısında 7.69 liradan açtı. TCMB toplantısı öncesinde 7.63 liradan işlem gören dolar 7.60 liranın altına indi. Merkez Bankası tarafından düzenlenen Aralık 2020 beklenti anketinde yıl sonu dolar beklentisi 7.77 lira olarak açıklandı. 12 aylık döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8.41 TL’yken son anket döneminde 8.37TL olarak açıklandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!