Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankası Yeni Ödeme Sistemi FAST’ı Tanıttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugünkü basın duyurusunda FAST adlı yeni ödeme sisteminin tanıtımını yaptı. Anlık para transferi yapmayı sağlayacak bu sistemin açılımı Fonların Anlık Sürekli Transferi olarak açıklandı.

Kendi ödeme sistemini geliştiren TCMB, bu doğrultuda yaptığı hazırlık çalışmalarının sonlandığını açıkladı. TCMB bu açıklamasında farklı banka hesapları arasında saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat boyunca para transferi yapmayı sağlayacak bir ödeme sisteminin duyurusunu yaptı. Bu sistem ile birlikte EFT işlemlerinin saat 17:00’den sonra da yapılabilmesi bekleniyor. Sistemin isminin Fonların Anlık Sürekli Transferi (FAST) olduğu açıklandı.

tcmb-fast-afis-odeme-sistemi
Merkez Bankasının FAST için hazırladığı afiş

FAST ne işe yarar, nasıl kullanılır?

FAST adlı bu yeni ödeme sisteminin Türkiye’nin ödeme altyapısını, finansal teknolojilerini ve “iş yapış yöntemlerini” desteklemesi bekleniyor. Vatandaşların neredeyse anlık olarak işlem yapmasını sağlayacak bu sistem telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler ile kullanılabilecek. Vatandaşlar bu bilgilerini kullanarak 7 gün 24 saat boyunca işlem yapabilecekler.

TCMB ile birlikte çalışan Mapa Global tarafından paylaşılan bilgilere göre FAST bünyesdinde Kolay Adresleme Sistemi kullanılacak. Kullanıcılar bu sayede kişisel bilgilerini (telefon numarası, kimlik numarası gibi) kullanarak para transferi yapabilecekler. Şirketin paylaştığı bilgilere göre Türkiye’deki müşteriler için tanımlanan kolay adreslerin tamamı BKM (Bankalararası Kart Merkezi) tarafında tutulacak.

18 Aralık’ta kullanıma açılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından paylaşılan bilgilere göre FAST 18 Aralık 2020 günü vatandaşların kullanımına açılacak. Başlangıçta pilot uygulama olarak kullanılacak olan bu sistemin kademeli bir şekilde geliştirilmesi bekleniyor. TCMB pilot çalışmalarından olumlu sonuç alınması halinde sistemi tüm finans kuruluşlarının kullanımına açmayı planlıyor.

Orta vadede QR koduyla ödeme imkanı sunulabilir

FAST’ın olumlu sonuç vermesi halinde orta vadede QR kodu ile para transferi yapma özelliği aktif hale gelebilir. Mapa Global tarafından paylaşılan bilgilere göre QR özelliği, FAST projesinin orta vadeli yol haritasında yer alıyor. Şirket QR kodu kullanımının iş yeri ödemeleri ve kişiden kişiye ödemeler şeklinde iki ana kola ayrılabileceğini belirtip bunları şöyle ayrıştırıyor:

  • İş yeri ödemeleri: Bunlar mal ve hizmet alımı karşılığında yapılan ödemelerdir. Bu ödemeler de kendi içerisinde FAST kullanıcısından çevrim içi doğrulama alınan ve alınmayan ödemeler şeklinde ikiye ayrılır.
  • Kişiden kişiye ödemeler: Ticari faaliyet kapsamına girmeyen bu ödemelerde kişiyi esas alan QR modeli kullanılır.
tcmb-merkez-bankasi-fast-odeme-sistemi-karekod
Mapa Global tarafından hazırlanan karekod şeması, Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!