Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tek Bir Binance Balinası Borsayı Böyle Sabote Etti

Binance Futures Başkan Yardımcısı Aaron Gong, bir yatırımcının ETH/USD paritesindeki perpetual vadeli işlem sözleşmelerini tek başına sabote ettiğini açıkladı. Gong borsanın bu olayın açığa çıkmasının ardından bazı teknik değişikliklere gideceğini duyurdu.

Dünyanın en büyük kripto para borsası olarak gösterilen Binance tarafından işletilen Binance Futures’da bugün ilginç bir olay yaşandı. Vadeli işlem borsasının yöneticisi tarafından yapılan açıklamalara göre bir Binance kullanıcısı platformdaki ETH/USD paritesini tek başına sabote etmeyi başardı. Bu balina yüzünden birçok kişi zarara uğradı.

Likiditeyi tek başına sabote etti

Binance Futures kullanıcıları kısa süre önce ETH/USD paritesinin grafiğinde iki ilginç mum fark ettiler. Binance Futures yöneticisi Aaron Gong, bugün sabah saatlerinde konuyla ilgili bir açıklama yapıp ETH/USD işlemlerinin sabotaja uğradığını duyurdu.

binance-perpetual-sabotaj-borsa-eth
Binance balinasının yaptığı sabotaj, Kaynak

Gong’un paylaştığı bilgilere göre tek bir yatırımcı, ki kendisinin bir balina olduğu düşünülebilir, piyasayı hem aşağı yönlü hem yukarı yönlü sabote etti. Binance yöneticisi bunun “kasıtlı bir hamle olduğunu düşündüklerini” söyledi. Bu hamleyi yaparken kendisi de zarar eden bu balina, birçok traderın stop emrinin tetiklenmesine yol açtı.

Borsa kullanıcıları tepki gösterdi

Sosyal medyadaki kripto para takipçileri tek bir yatırımcının borsayı bu şekilde etkileyebilmiş olmasına tepki gösterdi. Özellikle bir sosyal medya kullanıcısı, bu olaya atıfta bulunarak “işte bu yüzden Binance’ten perp. sözleşme almamalısınız” yorumunda bulundu.

Başka bir sosyal medya kullanıcısı ise buna balinaların kripto para fiyatlarını her türlü etkileyebileceğini ve bunun borsadan bağımsız olduğunu söyledi.

Binance yönetimi teknik değişikliğe gidecek

Aaron Gong borsanın yaşanan bu olayın ardından belli başlı değişikliklere gideceğini açıkladı. Binance gelecekte bu gibi sorunların yaşanmasını önleyebilmek adına stop emirlerinde varsayılan olarak last price’ı değil mark price’ı baz alacak. Böylece aradaki farkı bilmeyen kullanıcıların last price kullanmasının önüne geçilmeye çalışılacak.

Borsa ayrıca Fiyat Bariyeri (Price Protection) mekanizmasını devreye sokacak. Bu sayede last price ile mark price arasındaki makasın normalden çok daha açık olması halinde stop emri tetiklenmeyecek. Gong ayrıca borsadaki piyasa yapıcıların sayısının artmasının ve likiditenin çoğalmasının da bu gibi sorunları ortadan kaldırabileceğini söyledi.

https://twitter.com/AG_Binance/status/1321667882770591748

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!