Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tel Aviv Borsası Intel ile Ortaklaşa, Blockchain Temelli Tahvil ve Senet Kredisi Sağlama Platformu Çıkartıyor

Tel Aviv’in finansal teknoloji merkezi The Floor, Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası, Accenture, Hyperledger ve Intel ile ortaklaşa çıkartacağı yeni platformu resmi bir basın açıklaması ile duyurdu.

Platformun ismi Blockchain Securities Lending ve isimden de anlaşılacağı üzre tahvil kredisi verebilmek için blockchain teknolojisinden faydalanılacak. Bu ortaklık ülke içerisinde bu tip bir yapının ilk örneğini konumunda.

Tahvil kredisi bir yatırımcı veya firmaya mali ürün türevleri(tahvil, senet, hisse vb.) kredisi verme olayına verilen isim. Bu kullanımda blockchain teknolojisinin sağladığı yararlar ise  eşler arası yapısı, akıllı kontrat özelliği ve güvenliğinden kaynaklanmakta.

Fikir Mart 2017 yılında düzenlenen bir yazılım yarışması esnasında doğmuştu. Fikir şuan için dağınık cüzdanları destekleyen modüler bir platform olan Hyperledger Sawtooth üzerinden eyleme geçirilmekte. Hyperledger Sawtooth, Hyperledger isimli 231 kurum ve 25 farklı ülkenin katılım gösterdiği endüstriler arası işbirliği projesi sonucu oluşturulmuştu. The Floor ile ilk olarak Haziran 2016 yılında ortaklık anlaşması imzalayan Accenture ise bir yönetim danışmanlığı şirketi olup proje hakkında danışmanlık hizmeti sağlamakta.

Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası CEO’su Ittai Ben-Zeev konu hakkında şunları ifade etti:

”Tel Aviv Borsası türünün ilk örneği olan bu projeyi sunmaktan memnuniyet duyuyor. […] Blockchain teknolojisi tahvil kredileri konusunda daha önce var olmayan derecede bir güvenlik sağlayıp bu yeni platform sayesinde artacak olan işlemler için de destek sağlayacak.”

The Floor’un kurucusu Gil Devora ise şu açıklamalarda bulundu:

”Gelecekte bu platform ve onun sahip olduğu son teknoloji, menkul kıymetleri saklayan kurumlar, borsalar ve menkul kıymet kredileri ile diğer mülk sınıfları için güçlü ve işlevsel sistemler kurmak isteyen diğer varlık yönetimi firmaları için altın tepside sunulacak. Biz bu platformun şimdiki kullanımının gelecekte sahip olacağı bir çok kullanım olanağından sadece birisi olduğuna inanıyoruz.”

Accenture İsrail Bölgesi Genel Müdürü Jacob Benadiba:

”Blockchain teknolojisi, küresel sermaye piyasası altyapısına kapsamlı yenilik getirecek şekilde hazırlandı ve bu proje, blockchain teknolojisinin dünya çapında ne kadar hızlı bir şekilde kullanılmaya başlandığını gösteriyor.”

Intel bünyesindeki Yazılım ve Hizmet Grubu Başkan Yardımcısı Rick Echevarria ise konu hakkında şunları dile getirdi:

”Intel blockchain’in kurumsal süreçleri değiştirebileceğine inanıyor. Intel SGX teknolojisi ise blockchain teknolojileri için önemli bir teknolojik gelişme konumuna sahip. Bugün yapılan duyuru, TASE, The Floor ve Accenture’ın blockchain kullanımını benimsemesini hızlandıran ve daha da önemlisi, İsrail’deki finansal hizmetler pazarına değer katan bir çözüm geliştirmede gösterdiği ilerlemeyi vurgulaması açısından çok heyecan verici bir olay.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment