Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukrayna Kripto Paraları Yasal Hale Getiriyor!

Ukrayna parlamento üyesi Alexei Mushak’ın 15 Mayıs Salı günü kendi Facebook sayfasında yaptığı bir durum güncellemesinde, Ukrayna’nın kripto paraları yasal hale getirmek için yasa tasarısı hazırlamakta olduğunu bildirdi.

Mushak, yasa tasarısının bir kopyasını paylaşarak okuyucuların kripto piyasası için sunulan düzenlemeler hakkında yorum yapmasını istedi:

”Ukrayna içerisinde kripto para birimleri ve dijital tokenler için koşulları belirleme konusunda son düzlüğe geldik. Bir çok toplantının ve yüzlerce insanın çalışmasının son hali bu. Ancak ortada hala çözülmesi gereken bir çok ince ayrıntı mevcut. Taslağın son hali iki hafta içerisinde hazır olacak. Sizden yorum yapmanızı ve fikir beyan etmenizi talep ediyorum. Piyasa katılımcılarından gelen yorumlar ayrı bir öneme sahip.”

İlgili evrak hedeflenen yasanın Ukrayna içerisinde ”serbest ve şeffaf” bir kripto para piyasası oluşturmayı amaçladığını belirtip, depolama, kullanma, kripto para değiş tokuşu, dijital tokenler ve hem bireysel, hem kurumsal hem de devlet seviyesinde akıllı kontratların kullanımının altını çiziyor. Tasarıda bunlara ek olarak kara para aklama, terör finansmanı ve diğer benzer eylemler için kripto para kullanımının önüne geçecek düzenleyici önlemlerden de bahsedilmekte.

Sadece kripto paralarla ilgili olmayan yasa tasarısında -ayrıca blockchain olarak da bilinen – dijital cüzdan teknolojisine (DLT; Digital Ledger Technology) de atıfta bulunulmuş. Tasarı, Blockchain’in kamusal alanda halkla ilişkiler, sağlık, eğitim gibi özel ilgi alanları konusunda kullanımını da destekler nitelikte.

İlgili tasarı Facebook üzerinde paylaşıldıktan sonra Ukraynalı kullanıcılar tarafından yoğun bir yorum yağmuruna tutuldu. Bu yorumlardan bir tanesi İlk Dijital Para Arzlarının (ICOlar) diğer kripto para birimlerinden ayrı tutulması gerektiğini belirtip bunun sebebi olarak  ICO’lar yüzünden piyasaya yayılan  ”geniş çapta dolandırıcılık” unsuru bütün kripto dünyasına olan güveni sarstı yorumunda bulunuyor.

Mushak yukarıdaki yoruma Ukrayna parlamentosunun ICO’lara nasıl davranılması gerektiği hakkında çok düşük oranda bir fikir birliği bulunduğu cevabını verip aşırı katı önlemlerin kalkınmayı engelleyebileceği kaygısını taşıdıklarını vurguladı.

Mayıs ayında Ukrayna Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SSMCS) kripto para birimlerini finansal bir ürün olarak görebileceklerinin sinyallerini verip, kripto hakkındaki düzenlemelerin ulusal seviyede kararlaştırılması gerektiğini ve ”uluslararası standartların” ise hala ”çok çok uzaklarda” olduğunu vurgulamıştı.

Ocak ayında Ukrayna Ulusal Bankası (NBU), ulusal itibari para birimi olan Grivna’nın, blockchain’e dayalı olmayan ve devlet desteği bulunmayan  dijital versiyonunu çıkartmayı ‘düşündüklerini’ belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment